Genk wil uitbuiting van sekswerkers tegengaan en hen medisch en sociaal begeleiden

De stad Genk heeft een nieuw reglement op het sekswerk, het heeft daarvoor de mosterd gehaald bij de stad Antwerpen. In Genk zijn vooral sekswerkers actief langs de Hasseltweg en het stadsbestuur wil hen beter begeleiden en ook misbruiken beteugelen.

Voor het stadsbestuur van Genk is de hervorming van het seksueel strafrecht - van kracht sinds 1 juni - de motivatie om ook op het eigen grondgebied het sekswerk beter te beheersen. De gemeenteraad moet daarom morgen een nieuw reglement goedkeuren. “Seksuitbatingen zullen zich voortaan aan bepaalde voorwaarden moeten houden inzake de leef- en werkomstandigheden, de uitbating en de openbare gezondheid”, legt burgemeester Wim Dries (CD&V) uit. “De panden moeten zowel vanbinnen als vanbuiten volledig in orde zijn. We willen hiermee vooral sociale fraude en uitbuiting tegengaan en voor een menswaardig kader zorgen.”

We willen malafide uitbaters opsporen en uitbuiting en criminaliteit voorkomen

Wim Dries, burgemeester Genk

Uitbaters die volledig in orde zijn, kunnen een exploitatievergunning aanvragen. “Er komt dan eerst een grondig administratief onderzoek waarbij we onder andere de fiscaalrechtelijke situatie laten controleren en nagaan of de brandveiligheid, inrichting en hygiëne van het pand in orde zijn”, aldus burgemeester Dries. “Zo willen we malafide uitbaters opsporen en ook overlast en criminaliteit voorkomen.” Het stadsbestuur maakte het reglement op samen met het Arrondissementeel Informatie- en Expertisecentrum Limburg (ARIEC Limburg) en het Parket Limburg, en liet zich inspireren door de aanpak van de stad Antwerpen.

Ook hulpverlening

Naast het nieuwe reglement biedt Genk ook bijkomende hulpverlening aan. Wim Dries: “We willen samen met expertise-organisaties een preventief en hersteltraject op poten zetten. Enerzijds om sekswerkers beter te begeleiden op medisch en sociaal vlak, maar ook om mogelijke slachtoffers van bijvoorbeeld mensenhandel te ondersteunen. We willen zo het stigma rond de sector voor een stuk doorbreken.” Genk hoopt met zijn beleid andere steden en gemeenten te inspireren.

Meest gelezen