Herk-de-Stad

Herk-de-Stad wil dialect opwaarderen met slogans langs invalswegen: "Hèje zien ve oechlis gjaan koume!"

In Herk-de-Stad willen ze het dialect opwaarderen. Het komende half jaar staan er langs de belangrijkste invalswegen panelen met slogans in het Herkse dialect.

Langs de invalswegen naar Herk-de-Stad worden bezoekers in het plaatselijke dialect welkom geheten. "We hebben ons daarvoor gebaseerd op het dialectwoordenboekje van Georges Niesen", vertelt burgemeester Bert Moyaers (Vooruit) "Hij was een grote liefhebber van het Herkse dialect. Hij is nog niet zo lang geleden overleden. En op deze manier willen we hem ook eren."

Er zijn drie verschillende slogans:

  • "Héje zien ve oechlis gjaan koume",  dat betekent "Hier zien we u graag komen"
  • "Da kundzje ni messe want tis de moeite", Herks voor "Dat mag je niet missen want het is de moeite"
  • "In Herk is ’t schoewn, of huurt djee ni goed" oftewel "In Herk is het mooi, of hoor je niet goed?" 

De borden blijven een half jaar hangen. "Het gaat om onze oude informatiepanelen langs de invalswegen", gaat de burgemeester verder. "We gebruikten die vroeger om activiteiten aan te kondigen. Maar we hebben die vervangen door digitale infoborden in het centrum van de stad. En de oude panelen zijn nog altijd in goede staat, en nu zullen we die gebruiken om elk half jaar iets nieuws te communiceren."

Meest gelezen