Vrouw uit Leuven verkozen tot burgemeester... in Japan

Satoko Kishimoto, die in de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo woont, is verkozen tot burgemeester in Suginami, een district in Tokio, Japan. Tijdens de coronacrisis nam Kishimoto vaak deel aan online publieke debatten in Japan. Haar meningen werden zo gesmaakt dat Kishimoto gevraagd werd om zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van Suginami. "We hadden nooit gedacht dat ze zou winnen", aldus haar echtgenoot Olivier Hoedeman.

Satoko Kishimoto heeft Japanse roots, maar woont al enkele jaren met haar man Olivier Hoedeman en haar twee kinderen in de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo. Ondanks dat ze in België woont, heeft Satoko altijd sterke banden onderhouden met haar thuisland. "Tijdens de coronacrisis, waarin alles online gebeurde, nam Satoko vanuit Leuven veel deel aan online publieke debatten in Japan", vertelt Satoko's echtgenoot Olivier Hoedeman aan Radio 2. "Satoko is heel geïnteresseerd in politiek en door haar werk voor het Transnational Institute in Amsterdam weet ze er ook veel over. Ze is  toen heel populair geworden bij de progressieve beweging in Japan en dan is ze gevraagd om zich kandidaat te stellen als burgemeester in Suginami."

Satoko heeft altijd sterke banden onderhouden met haar thuisland en wordt dus gezien als echte Japanse

Suginami is een district van Tokio, de hoofdstad van Japan. Het is een dynamisch stadsdeel met een half miljoen inwoners, dicht bij het centrum van Tokio. "Satoko heeft de eerste 25 jaar van haar leven in Japan gewoond. Nadien is ze naar Nederland verhuisd en vervolgens naar Leuven, waar we al meer dan tien jaar wonen en intussen twee kinderen hebben", vertelt Hoedeman. "Maar de connectie met Japan heeft Satoko altijd gehouden, dus toen de  uitnodiging kwam om zich kandidaat te stellen als burgemeester, was ze meteen heel enthousiast."

De afgelopen weken verbleef Satoko in Japan om er campagne te voeren. "Wat we niet verwacht hadden, is nu toch gebeurd: ze is verkozen. De uitslag van de verkiezingen kwam als een enorme verrassing. Satoko heeft de zittende conservatieve burgemeester verslagen. Blijkbaar heeft haar politieke boodschap veel burgers aangesproken. Satoko wil minder privatisering en meer inspraak van de burger."

Frisse wind in Japanse politiek

Of de inwoners van Japan er dan geen problemen mee hebben dat hun nieuwe burgemeester in Vlaanderen woont? "Doordat ze de band met Japan altijd sterk heeft gehouden, wordt Satoko gezien als een echte Japanse", aldus echtgenoot Hoedeman. De verkiezing van Satoko is in Japan groot nieuws. "Het wordt gezien als het begin van een frisse wind in de Japanse politiek."

Hoe het gezin van Satoko en haar man het praktisch gaat aanpakken, is nog niet zeker. "Daar moeten we nog eens goed over nadenken", vertelt Hoedeman. "Onze jongste zoon zit nog in het middelbaar onderwijs en heeft daar nog een aantal jaren te gaan. Verhuizen naar Japan gaat dus niet zo gemakkelijk worden."

Meest gelezen