Na Duitsland laat ook Nederland kolencentrales harder draaien om eventuele gastekorten op te vangen

De Nederlandse elektriciteitscentrales die op kolen draaien, zullen meer stroom moeten produceren. Dat heeft heeft regering aangekondigd. Drie kolencentrales zullen op volle kracht moeten draaien om het gasverbruik terug te dringen. Kolencentrales zijn nochtans zeer vervuilend, maar volgens de regering is de maatregel nodig om te voorkomen dat de Nederlanders komende winter door gastekorten in de kou komen te zitten. Ook Duitsland, dat meer dan Nederland afhankelijk is van Russisch gas, heeft al beslist dat zijn kolencentrales meer gaan produceren.

De oorlog in Oekraïne heeft het energiebeleid in Europa stevig op de voorgrond gezet. Gisteren kondigde de Duitse regering al aan dat ze het verbruik van aardgas wil verminderen om een mogelijke knip in de leveringen vanuit Rusland op te vangen. 

Nederland volgt nu het voorbeeld van Duitsland, en zal drie kolencentrales opnieuw op volle kracht laten draaien. Dat is volgens minister van Energie Rob Jetten nodig nadat Rusland vorige week had aangekondigd de toevoer van gas door de Nord Stream 1-pijplijn onder de Baltische Zee terug te draaien. "Er is nu nog geen tekort", benadrukte de minister. "Maar het risico van niets doen is te groot." 

Kolencentrales harder laten draaien betekent meer CO2-uitstoot. Om die te beperken was stroomproductie met behulp van kolen de laatste jaren flink aan banden gelegd. In de strijd tegen klimaatverandering is een wet aangenomen die het stoken van kolen in elektriciteitscentrales vanaf 2030 zelfs helemaal verbiedt. Maar de beperkingen worden nu dus opgeheven. De oorlog in Oekraïne en verregaande economische sancties tegen Rusland hebben de energiemarkt evenwel volledig op zijn kop gezet.

BELUISTER - Moniek de Jong, postdoctoraal onderzoeker Energiezekerheid aan de UGent, licht de beslissing van de Nederlandse regering toe ("De wereld vandaag"):

Omdat de CO2-uitstoot onvermijdelijk de hoogte zal ingaan nu de kolencentrales weer op volle kracht zullen gaan draaien, heeft de Nederlandse regering ook maatregelen aangekondigd om die op middellange termijn weer terug te dringen.

Ze heeft al een nieuwe oproep gedaan aan huishoudens en bedrijven om zoveel mogelijk energie te besparen. Volgende maand start een nieuwe campagne, met adviezen om energie te besparen in de zomerperiode. Zo komt er voor bedrijven een rekentool waarmee ondernemers zien welke maatregelen zij kunnen nemen en welke subsidies er beschikbaar zijn. Gezinnen kunnen denken aan het beter isoleren van hun huis of minder lang douchen. "Elke kuub gas telt", zegt minister Jetten.

Boren naar gas in in de noordelijke provincie Groningen om de voorraden op peil te houden is op dit moment nog niet aan de orde. Dat ziet de regering pas als een allerlaatste redmiddel, als de veiligheid in het geding zou zijn. Het plan blijft om de gasvelden in Groningen in 2023 of 2024 te sluiten.

Meest gelezen