Björn in the USA - Vrouwen in de VS zijn niet langer baas in eigen buik: een kroniek van 50 jaar abortusdebat

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in een historisch arrest het landelijke recht op abortus afgeschaft. De VS keert terug naar een halve eeuw geleden, toen het de individuele staten waren die bepaalden of abortus mocht of niet. In de VS wordt sinds vele jaren het abortusrecht in vele staten uitgehold. Nochtans bepaalde datzelfde Hooggerechtshof bijna 50 jaar geleden dat abortus een individueel recht was van álle Amerikaanse vrouwen. Dat was het Roe v. Wade-arrest in 1973. Amerikacorrespondent Björn Soenens schetst hoe voor- en tegenstanders in Amerika naar abortus kijken, en hoe alles nu weer gaat veranderen voor vrouwen. Een podcast vol bewogen geschiedenissen. 

Vrouwenrechten in de VS zitten duidelijk in de achteruitversnelling. Het lijkt alsof de twintigste eeuw wordt herroepen. Abortus is voortaan weer illegaal in grote delen van de VS. Politiek en gerecht in de VS gaan steeds verder in het voorschrijven van hoe mensen mogen of kunnen leven.

Onze reporter ging overal in de VS praten met abortusdokters, activisten voor en actievoerders tégen abortus. Hoe was het vroeger eigenlijk? En waarom is het aantal abortussen in de Trumpjaren zo fors  toegenomen? Waarom bestaan er reizende abortusdokters? Waarom is er zo'n groot verschil tussen pakweg Californië en Alabama? 

Hoe reageren vrouwen, en wat zijn de gevolgen voor vrouwen als abortus steeds moeilijker toegankelijk wordt? Luister mee naar de antwoorden op al die vragen in deze podcast van Björn Soenens. De montage is van Daan Wallis. 

© Zoonar/S.Detel - creative.belgaimage.be

BEKIJK - Björn Soenens sprak eerder met gynaecologe en abortusarts Rebecca Taub. Elke maand reist Taub van Californië naar Kansas, om daar vrouwen de kans te geven veilig een abortus te laten uitvoeren: "Patiënten komen, zien de demonstranten en vertrekken weer."

Videospeler inladen...

Meest gelezen