AFP or licensors

Van kamermeisje tot Kamerlid: Rachel Kéké, "gezicht van onzichtbaren" in parlement van Frankrijk

Met Rachel Kéké doet een opvallende nieuwkomer haar intrede in het Franse parlement. Als kamermeisje en poetsvrouw voerde de Frans-Ivoriaanse de voorbije jaren strijd voor betere lonen en arbeidsvoorwaarden voor horecapersoneel. Gisteren versloeg ze in haar kiesdistrict een gewezen minister uit de regering van president Emmanuel Macron. "Door mij zullen alle onzichtbaren zichtbaar worden in het parlement."

Rachel Kéké kwam bij de Franse parlementsverkiezingen op voor de linkse coalitie Nupes onder leiding van Jean-Luc Mélenchon. In haar kiesdistrict Val-deMarne versloeg ze Roxana Maracineanu, gewezen minister van Sport in de regering van president Emmanuel Macron.  

De 48-jarige Rachel Kéké komt niet zomaar uit het niets. De voorbije jaren voerde ze als kamermeisje en poetsvrouw in een Ibis-hotel rond Parijs strijd voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. Met een 30-tal collega's, de meeste net als zij van Afrikaanse origine, legde ze in 2019 het werk neer om een betere behandeling te eisen. 

De bitse strijd duurde bijna twee jaar, maar mondde uiteindelijk uit in een akkoord met de werkgever, de multinational Accor. Bijna alle eisen van het personeel werden ingewilligd. 

BEKIJK - "Ik ben het gezicht van de onzichtbaren", zegt het nieuwe Kamerlid Rachel Kéké:

Videospeler inladen...

"Ik ben het gezicht van de onzichtbaren", zei Rachel Kéké toen al. En dat wil ze des te meer zijn nu ze deel gaat uitmaken van het Franse parlement. "Ik ben kamermeisje, schoonmaker, veiligheidsagent, zorgverlener, thuisverpleger. Ik ben al die onzichtbare beroepen. En in het parlement zullen al die beroepen door mij zichtbaar worden." 

"Ik zal een voorbeeldige afgevaardigde zijn", zegt Rachel Kéké ook. Ze omschrijft zichzelf als iemand die graag lacht, en dat wil ze ook zo houden. "Maar als ik aan het werk ben, neem ik dat heel ernstig."

Meest gelezen