Juan Manuel Moreno viert de overwinning van de Partido Popular.
Europa Press 2022

Spaanse conservatieven boeken historische overwinning bij regionale verkiezingen in Andalusië

Bij de regionale verkiezingen in de Spaanse autonome regio Andalusië hebben de conservatieven van de Partido Popular een absolute meerderheid behaald. De ooit zo dominante PSOE van premier Pedro Sánchez gaat verder achteruit in de regio. Met de overwinning verstevigt rechts zijn positie met het oog op de komende nationale verkiezingen in november 2023.

De regionale verkiezingen in Andalusië zijn uitgedraaid op een triomf voor de rechtse partij Partido Popular (PP). De conservatieven behalen 43 procent van de stemmen, wat hen 58 zetels in het parlement oplevert. Dat zijn er drie meer dan de 55 zetels die nodig zijn voor de meerderheid in het parlement. De overwinning is een mijlpaal voor de PP, die voor het eerst in de geschiedenis van de partij de absolute meerderheid behaalt in Andalusië, met 8,5 miljoen inwoners de dichtstbevolkte Spaanse autonome regio. 

"We hebben geschiedenis geschreven", reageert Juan Manuel Moreno, de leider van PP in Andalusië. De PP behaalt meer dan het dubbele van de 26 zetels die ze in 2018 behaalde, en kan dankzij de absolute meerderheid op eigen kracht regeren. 

Harde klap voor premier Sánchez

De socialistische partij PSOE van premier Pedro Sánchez verliest drie zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2018. Met 30 zetels behalen ze het slechtste resultaat in de geschiedenis van de partij in Andalusië. De nederlaag betekent een nieuwe klap voor de sociaaldemocraten, nadat ook in de regio's Madrid en Castilië en León de PP de overhand had behaald op de PSOE.

De verkiezingsresultaten betekenen een historische ommekeer in de Zuid-Spaanse regio. Andalusië werd jarenlang gedomineerd door de socialisten, die er regeerden sinds de invoering van de democratie in 1982. In 2018 kwam er na een corruptieschandaal een einde aan die heerschappij. Voor het eerst in de geschiedenis werd Andalusië geleid door een rechtse regering die gevormd werd door een coalitie van PP en Ciudadanos, het kleine broertje van PP, met de steun van Vox in het parlement. 

De liberaal rechtse partij Ciudadanos behaalde deze verkiezingen geen enkele zetel en verdwijnt van het politieke toneel in Andalusië.

Dit is een historische overwinning

Juan Manuel Moreno, partijleider Partido Popular Andalusië

Uiterst rechts valt uit de boot

Door de absolute meerderheid van de PP kunnen de nationalisten alleen in de regering zetelen zonder dat ze daarbij een coalitie moeten vormen. "Ik wist dat we Vox niet nodig gingen hebben", reageert Moreno. Daarmee verwijst de partijleider naar de ambities van de radicaal-rechtse partij Vox om mee in de regering te stappen. Ze wilden daarmee het voorbeeld volgen van Castilië en León, de eerste Spaanse autonome regio waar radicaal-rechts mee in de regering zit. 

Ondanks een kleine vooruitgang in de verkiezingsresultaten, kent het succes van Vox voorlopig geen verlengstuk in Andalusië. De partij behaalt er 14 zetels, twee meer dan in 2018, toen het de eerste radicaal-rechtse partij werd die zetels behaalde in een regionaal parlement. 

Nationale verkiezingen

De overwinning van PP is de derde op rij, de conservatieven zegevierden ook bij de regionale verkiezingen in Madrid en in Castilië en León. De nieuwe leider van de PP, Alberto Núñez Feijóo verstevigt hiermee zijn positie met het oog op de komende nationale verkiezingen in november 2023. Hij lijkt erin geslaagd te zijn om zijn partij nieuw leven in te blazen na enkele moeilijke jaren waarin de PP gezichtsverlies leed door verschillende schandalen.

Meest gelezen