Gevangeniswaakhond hekelt gedrag van sommige cipiers in Antwerpen

De cipiers in het Antwerpse arresthuis maken te snel gebruik van de isoleercel.  Dat is de indruk van de Commissie voor Toezicht, de onafhankelijke waakhond voor de werking van de gevangenissen. Er zijn ook 70 klachten over slecht gedrag. De Commissie spreekt zich er wel niet over uit of de klachten gegrond zijn. "We gaan samenzitten met de directie. De overbevolking helpt alvast niet voor de soms korte lontjes bij de cipiers", zegt commissievoorzitter Frederik Janssens op Radio 2.

De cipiers van het Antwerpse arresthuis maken te vaak en te snel gebruik van de isoleercel. Dat is de indruk van de Commissie voor Toezicht, de onafhankelijke waakhond die alle gevangenissen in ons land controleert, aan Radio 2 in Antwerpen. In 2021 liepen er ook 70 klachten (zie hieronder) binnen over cipiers die hun boekje te buiten zouden gaan. Er is onder andere sprake van uitlachgedrag, discriminatie op basis van andere roots, het afpakken van kledij, brutale celcontroles en het uitschelden van gedetineerden. De meerderheid van de cipiers werkt volgens het jaarverslag van de commissie wellicht wel correct en vriendelijk.

"Het is jammer dat de Antwerpse cipiers de neiging hebben om de isoleercel zo snel te gebruiken. We gaan hierover samenzitten met de directie", zegt Frederik Janssens, voorzitter van de Commissie voor Toezicht. Gevraagd naar een verklaring wijst hij naar de overbevolking. 

"Ondanks de norm die burgemeester De Wever (N-VA) recent heeft opgelegd, zit er nog te veel volk. We merken dat de Antwerpse cipiers zenuwachtig zijn en soms een kort lontje hebben. Maar dat is geen verontschuldiging voor streng gedrag van het gevangenispersoneel.", zegt Janssens.

Schelden, discrimineren en negeren

Lees hieronder letterlijk wat het jaarverslag 2021 van de Commissie voor Toezicht over het Antwerpse arresthuis in de Begijnenstraat schrijft. Het volledige document is hier raadpleegbaar.

  • Er waren 70 grieven: grove taal, schelden, uitlachen, misverstanden door gebrekkige communicatie, weigeren overhandigen formulieren, genegeerd worden (geen respons op rood lampje),[...] rigiditeit: kleren wegnemen (ook eigen gekochte kledij), discriminatie t.a.v. mensen met andere “roots”/ook t.a.v. assertieve Nederlanders, brutale celcontroles, schending briefgeheim, fouilles, roddelen in de buitenwereld over gedetineerden.
  • Bij sommigen in de Commisie voor Toezicht leeft het aanvoelen dat het interventieteam van Antwerpen vaker optreedt dan in andere gevangenissen. [...] Ook heeft een aantal maandcommissarissen de indruk dat wel snel besloten wordt om een gedetineerde naar een strafcel te sturen. In 2022 zal een gesprek met de Directie hierover aangegaan worden. 
  • Binnen de CvT leeft de overtuiging dat een vernieuwing van het personeelskader [...] een positieve stap zou kunnen betekenen. Naast deze gedragingen die ons beschreven worden zijn er ook penitentiaire beambten die correct en vriendelijk hun werk doen, en die zijn wellicht in de meerderheid.

Man met autisme al 3 weken in isoleercel

De voorzitter van de commissie reageerde bij Radio 2 in Antwerpen ook op een ander onderwerp: het schrijnend verhaal van een man met een zware vorm van autisme die al drie weken in de Antwerpse isoleercel verblijft. Zijn familie trekt vandaag bij Gazet van Antwerpen aan de alarmbel. Intussen zou een cipier ook vier tanden van de jongeman hebben uitgeslagen. "We hebben vandaag contact met de man gezocht in de Antwerpse gevangenis om zijn situatie te bespreken. Hij stond nog niet op onze radar", zegt Janssens. 

Na overleg later op de dag tussen de commissie en de gevangenisdirectie blijkt dat in dit dossier het parket de inschatting heeft gemaakt dat de man eerst opgesloten moest worden, voor er een psychiatrisch onderzoek kwam. 

Meest gelezen