Afgestorven buxus rond begijnhofkerk in Sint-Truiden wordt vervangen door gras of bodembedekker

In Sint-Truiden zal de afgestorven buxus rond de begijnhofkerk gerooid en vervangen worden door gras of een andere bodembedekker. De hagen rond de kerk zijn volgens een speciaal patroon geplant, maar de buxus werd de voorbije jaren volledig vernield door buxusmotten. 

De buxusmot heeft de voorbije jaren heel veel schade aangericht in tuinen en perken, ook in de tuin rond de begijnhofkerk in Sint-Truiden. Maar de Vlaamse steden en gemeenten mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken, dus ook de stad Sint-Truiden niet.  Alle buxussen in het begijnhof zijn intussen afgestorven en staan er troosteloos bij.  

We willen de tuin in zijn oude glorie herstellen

Nina Kvikvinia, schepen van Natuur en Toerisme in Sint-Truiden

De stad Sint-Truiden heeft nu beslist dat de buxus gerooid en vervangen zal worden. "De begijnhofkerk is een van de mooiste erfgoedsites die we in Sint-Truiden hebben, dus we willen de tuin graag in zijn oude glorie herstellen", vertelt schepen van Natuur en Toerisme Nina Kvikvinia (CD&V). "We horen van specialisten dat de afgestorven buxus vervangen door nieuwe buxus geen goed idee is, omdat je de strijd tegen de buxusmot niet zomaar kan winnen." Aan het speciale patroon met kruisen in taxus wordt niets veranderd. 

Het plan om de buxus te vervangen door gras of een andere bodembedekker moet wel eerst nog goedgekeurd worden door Erfgoed Vlaanderen en de provincie Limburg. Want de beschermde kerk is eigendom van de provincie, maar de stad Sint-Truiden staat in voor het onderhoud van de tuin.

Meest gelezen