Pixabay

Een nieuwe mobiele operator en iedereen droomt van lagere prijzen: terecht? En hoeveel lager zijn die dan?

Het nieuws van de nieuwe, mobiele telecomoperator die eraan komt doet hier onmiddellijk de hoop oplaaien over lagere prijzen voor mobiel bellen en surfen. Want nog altijd doen we het op dat vlak minder goed dan in de buurlanden, leert een studie van de Belgische telecomwaakhond BIPT. Is die hoop op beterschap terecht? Dit zeggen de cijfers.

Een half jaar geleden concludeerde het BIPT, het Belgische instituut voor postdiensten en telecommunicatie, dat België nog altijd vrij belabberd voor de dag komt in internationale vergelijkingen van de prijzen van telecomdiensten voor consumenten. In die bewuste studie vergeleek het BIPT de prijzen in ons land met die van de ons omliggende landen Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Bottomline daar: België zit systematisch bij de drie duurste landen. 

Op vlak van mobiele diensten (mobiel bellen en surfen) valt het nog wel mee als het gaat over basisabonnementen met weinig belminuten en weinig data: dan zit België netjes op het niveau van de buurlanden. Maar zodra je een beetje meer eisen hebt, wordt het prijsverschil met de goedkoopste landen - vooral het VK, Nederland en Frankrijk, aanzienlijk. Wie in ons land een abonnement neemt met minstens 50 GB aan data steekt er qua prijs in ons land met kop en schouders bovenuit.

Daarnaast vallen ook de prijzen van telecombundels, combinaties van internet-, tv- en telefoniediensten, in België relatief hoog uit, met name als je 2 of meer diensten combineert.

Niet de kwaliteit, wel de concurrentie

Opvallend in die studie is dat het BIPT het vaak gebruikte argument van de telecombedrijven tegenspreekt dat de hogere prijzen in ons land samengaan met de kwaliteit van de netwerken. Volgens het BIPT wijzen hun studies net uit dat  kwaliteit en prijzen niet zo duidelijk gelinkt zijn. In Nederland bijvoorbeeld behoren de netwerken tot de beste van de wereld, maar zijn de prijzen van mobiele diensten eerder laag.

Wat dan wel duidelijk een rol speelt in het prijsniveau? De hoeveelheid concurrentie op de telecommarkt. Lees: hoe meer telecomspelers met elkaar de strijd aangaan, hoe beter voor de prijzen. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) legde die link vanochtend ook: "Een vierde speler zal wellicht ook een effect hebben op de prijs en dat is goed nieuws voor de consument."

Minister De Sutter: "Meer concurrentie op de markt zal de prijzen doen dalen, dus dat is een goede zaak."

Videospeler inladen...

Een nieuwe telecomoperator zou de consumentenprijzen op lange termijn met zowat 13 procent kunnen doen dalen

Een andere recente studie van consultant Axon, in opdracht van het BIPT, beaamt dat. Axon berekent, op basis van vergelijkbare situaties in andere landen, dat een nieuwe telecomoperator de consumentenprijzen op lange termijn met zowat 13 procent kan doen dalen. Dat is dan wel afhankelijk van hoe agressief die nieuwe speler zich in de prijzenoorlog stort. Het aantal nieuwe connecties in ons land zou daardoor ook met 10 procent kunnen groeien.

HOUIN

BEKIJK - VRT NWS Live met CEO van Citymesh Mobile, Mitch De Geest: "Een nieuwe speler zou een prijsdaling betekenen van een kleine 20%. Ik denk dat dat meer dan realistisch is."

Videospeler inladen...

Prijsbreker?

Alles hangt natuurlijk af van hoe snel Citymesh Mobile een degelijk netwerk op poten kan zetten. Dat gaat dan over duizenden nieuwe antennes (en het moeilijke proces om nieuwe antennes vergund te krijgen, kan daarbij een hinderpaal vormen). 

"En we kennen natuurlijk nog niet het businessplan van de nieuwe operator", legt woordvoerder Jimmy Smedts van het BIPT uit. Wat voor abonnementen gaat die aanbieden? Wordt het echt een prijsbreker? "Zeker is dat ze voldoende spectrum hebben kunnen kopen om alle mogelijke mobiele diensten te kunnen aanbieden."

De conclusie mag vooral zijn dat de wat vastgeroeste telecommarkt in ons land sinds lang nog eens wordt opgeschud. Dat zien de beleggers ook: de aandelen van Telenet en Proximus gingen vanochtend stevig in de rode cijfers.

Meest gelezen