AFP or licensors

Franse premier Borne biedt ontslag aan na verkiezingen, maar president Macron weigert

De Franse premier Elisabeth Borne heeft haar ontslag aangeboden aan president Emmanuel Macron. Een normale beslissing na parlementsverkiezingen. Maar Macron heeft het ontslag geweigerd "zodat de regering deze dagen aan het werk kan blijven". Macron moet intussen op zoek naar een werkbare coalitie, nu hij zijn absolute meerderheid in het parlement kwijt is.

In Frankrijk is het de gewoonte dat een premier, die door de president benoemd wordt, zijn of haar ontslag indient na parlementsverkiezingen. De tweede ronde van die verkiezingen vond afgelopen zondag plaats. Macrons coalitie verloor toen haar absolute meerderheid in het Franse parlement en moet nu opnieuw rekening houden met een stevige linkse en in mindere mate radicaal-rechtse oppositie.

President Macron, zelf in april herkozen, heeft het ontslag van premier Borne echter geweigerd. De regering kan op die manier voorlopig aan het werk blijven. Macron staat vanaf donderdag voor een reeks internationale verplichtingen, wellicht een van de redenen om de huidige regering nog even aan het werk te houden.

Macron zelf zal nu "de nodige politieke consultaties houden", "om mogelijke constructieve oplossingen in dienst van de Fransen te vinden". Vandaag en woensdag ziet Macron een reeks partijleiders in het Elysée, de ambtswoning van de president.

Toch zullen allicht niet alle ministers voorlopig op post kunnen blijven. Drie onder hen hebben zondag hun zetel verloren en zullen allicht moeten opstappen.

Meest gelezen