AFP or licensors

Inwoners uit Doel stappen naar rechter om muziekfestival in polderdorp te verbieden

De organisatoren van het openluchtfestival DOEL in het polderdorp Doel zijn in gebreke gesteld door enkele buurtbewoners en verenigingen. Zij willen dat de rechter het technofestival verbiedt. "Hier een festival organiseren is echt vragen om problemen", zegt Jan Creve van actiegroep Doel 2020.

Eind maart kondigden de organisatoren van Paradise City en de Antwerpse Klub Dramatik een gloednieuw technofestival aan in Doel. Het openluchtfestival DOEL moet er op 17 en 18 september plaatsvinden. Maar de inwoners en enkele verenigingen zien dat niet zitten, en willen dat de rechtbank het festival verbiedt. "De organisatoren zien Doel meer als een evenementenlocatie dan als een dorp waar mensen wonen", klinkt het bij Jan Creve van Doel 2020. 

"We hebben al enkele gesprekken gehad met de organisatoren en hen uitgelegd dat dergelijk festival in een kwetsbaar dorp als Doel helemaal geen goed idee is. Maar ze zetten blijkbaar door, dus dan rest ons geen andere keuze dan naar de rechtbank te stappen."

Welke andere bezwaren?

"Doel heeft maar één toegangsweg, dus op vlak van mobiliteit dreigt dit een horrorsituatie te worden", zegt Creve. "En dan spreken we nog niet over de overlast waarmee Doel nu al dagelijks te kampen heeft. De politie kan nu al moeilijk de toestroom aan dagjestoeristen controleren. Wat wordt dat dan met de komst van een festival?"

Volgens Creve heeft een nieuw overleg met de organisatoren geen zin meer: "Ze zijn vorig weekend gestart met de ticketverkoop, nog voor er een officiële vergunning is. Daarmee tonen ze dat ze zeker niet open staan voor een oplossing."

Meest gelezen