Copyright 2020. The Associated Press. All rights reserved

Heldin voor Amerikaanse conservatieven: Lynn Fitch, de vrouw door wie abortus in de VS aan banden kan worden gelegd

Een heldin voor de Amerikaanse conservatieven? Die status ligt binnen handbereik voor Lynn Fitch, de procureur-generaal van de staat Mississippi. Onder haar impuls bekijkt het Amerikaanse Hooggerechtshof momenteel een arrest uit de jaren 70 dat destijds het recht op abortus in de VS vastlegde. Als de rechters Fitch volgen - en dat is de verwachting - dan komt het recht op abortus in verschillende staten op de helling te staan. 

Het kan nu elk moment gebeuren: de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof over "Roe v Wade", het belangrijke arrest dat in 1973 het recht op abortus verankerde voor vrouwen in de Verenigde Staten. Zal het 50 jaar oude arrest overeind blijven? De verwachting is dat het Hooggerechtshof, waar een meerderheid van conservatieve rechters de dienst uitmaakt, het arrest inderdaad zal terugdraaien.

Dat zou een grote  - politieke - overwinning zijn voor Lynn Fitch, de procureur-generaal van de staat Mississippi. Zij maakte de zaak in juni 2020 aanhangig bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Twee jaar eerder had de staat Mississippi een wet aangenomen die abortus verbiedt na 15 weken zwangerschap. Verschillende rechtbanken oordeelden dat die wet niet strookte met de grondwet.

Maar toen werd Fitch verkozen tot attorney general van Mississippi. Vijf maanden na haar verkiezing vroeg ze aan het Amerikaanse Hooggerechtshof om de zaak te bekijken, de statelijke wet over abortus overeind te houden en om Roe v Wade te laten vallen. Sindsdien staat ze bekend als de juriste die dat historische abortus-arrest inderdaad wel eens ten val kan laten brengen.

Trump

De politieke carrière van de intussen 60-jarige Lynn Fitch begon in 2011. Toen werd ze verkozen tot state treasurer van Mississippi. In die functie was ze verantwoordelijk voor de financiën van de staat. Fitch was nochtans als underdog gestart aan haar campagne, maar als een echt campagnebeest kon ze met haar team overtuigen. Kennelijk reed ze in één dag tijd van de ene kant van Mississippi naar de andere kant om campagne te voeren. De enige reden om een event af te slaan, waren haar kinderen, schrijft de BBC. 

Fitch maakte als state treasurer werk van de staatsschuld, financiële geletterdheid en vooral: gelijk loon voor gelijk werk tussen mannen en vrouwen. Pas recent volgde daarvoor een wettelijk kader in Mississippi. In 2016 steunde ze de campagne van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump, ze stond aan het hoofd van Mississippi's Women for Trump. Zo versterkte Fitch meteen haar imago bij de conservatieven.

Het legde Lynn Fitch geen windeieren. Twee jaar later kondigde ze aan dat ze campagne zou voeren om attorney general te worden van de staat Mississippi, een functie die nog nooit door een vrouw was uitgeoefend. Fitch won overtuigend met de belofte om "conservatieve normen en waarden" te handhaven.

"Normen en waarden"

Die "normen en waarden" uiten zich nu ook in haar zaak over abortus, al verkoopt Fitch het wel als een feministisch strijdpunt, namelijk dat vrouwen niet hoeven "te kiezen tussen een carrière of kinderen". "Vijftig jaar geleden moesten vrouwen die keuze maken. Vandaag hoeft dat niet. Je hebt de optie in je leven om je dromen en doelen na te streven en om tegelijk die mooie kinderen te hebben", klinkt het uit haar mond. Volgens haar heeft de zaak Roe v Wade "vrouwen tegen kinderen en vrouwen tegen elkaar opgezet". 

Lynn Fitch lijkt daarvoor inspiratie te halen uit haar eigen leven. Ze scheidde in 2004 van haar man, voedt sindsdien haar drie kinderen op als alleenstaande moeder en bouwde tegelijk een politieke carrière uit. Maar pro-abortus-activisten beschuldigen Fitch ervan feministische bewoordingen te gebruiken voor een "inherent antifeministisch beleid".

Mocht Fitch haar slag slaan bij het Hooggerechtshof, dan dreigt de toegang tot abortus in verschillende Amerikaanse staten effectief zwaar te worden ingeperkt. Vooral vrouwen uit sociaal kwetsbare milieus zouden daardoor getroffen worden. Tegenstanders van Fitch laten dan ook niet na om te wijzen op haar eigen gegoede afkomst. Haar vader, die een deel van haar campagne uit 2011 financierde, erfde een familieboerderij, bouwde het uit tot een jachtbestemming waar mensen kunnen logeren in het voormalige huis van de eerste leider van de uiterst racistische Ku Klux Klan. 

De volgende gouverneur?

Als Roe v Wade effectief van de kaart wordt geveegd, dan zal de politieke carrière van Lynn Fitch in Mississippi ongetwijfeld een verdere boost krijgen. Naar schatting 70 procent van de Republikeinen in die staat vinden dat abortus in de meeste gevallen illegaal zou moeten zijn. "Je maakt geen politieke carrière in conservatieve landelijke staten zoals Mississippi zonder Roe v Wade weg te willen", klinkt het.

De geruchtenmolen draait dan ook op volle toeren, met name dat Fitch zich wel eens kandidaat zou kunnen stellen voor het gouverneurschap van Mississippi. En wie weet zit er dan wel nog meer in? 

Meest gelezen