Radio 2

AZ Groeninge opent Koesterplek: "Om te herdenken en tot rust te komen"

De Koesterplek in de tuin van het AZ Groeninge is geopend. Het is een herdenkingsplaats midden in het natuurgebied de Marionetten. De nabestaanden kunnen er boodschappen schrijven op een houten ring in de wilgen of een brief sturen naar de overledene. 

Op de inhuldiging van de 'Koesterplek' in AZ Groeninge waren ongeveer 50 mensen aanwezig: ouders van sterrenkindjes, nabestaanden van mensen die in het ziekenhuis zijn overleden, personeel dat bijna dagdagelijks met verlies te maken heeft. "Het is ook voor al die mensen dat wij deze Koesterplek hebben ingericht", zegt Stefaan Lammertyn van AZ Groeninge. "Iedereen kan er terecht om een overledene te herdenken of tot rust te komen." 

BEKIJK - Pakkende getuigenissen aan de 'Koesterplek':

Videospeler inladen...

Het idee kwam van Kurt Tousseyn, hoofdverpleger bij AZ Groeninge. “Banken gemaakt van wilgentakken vormen drie open cirkels. Wie hier op bezoek komt, kan bij de dienst Zingeving van het ziekenhuis houten ringen vragen waarop ze een boodschap kunnen schrijven. Die wordt dan in de bomen gehangen. Maar je kan ook gewoon een brief schrijven aan de persoon die je mist. Die komt in een brievenbus die niet open kan. Ze is bestemd voor de overledene, niemand anders heeft er zaken mee”, aldus Tousseyn. 

Houten ringen met een boodschap worden in de bomen gehangen
Radio 2

“Het is een plek waar ik tot rust kom en waar ik me verbonden voel met Mattis, mijn zoontje dat ik na 26 weken zwangerschap ben verloren”, zegt de moeder van sterrenkindje Mattis. “Het is ondertussen vier jaar geleden. Maar deze plek helpt me om het verlies te verwerken.” 

De Koesterplek is een onderdeel van ‘Natuur op Voorschrift’, een project van AZ Groeninge. “We zijn overtuigd dat de groene zone rond het ziekenhuis een positieve boost betekent voor iedereen die hier werkt, op bezoek komt of in het ziekenhuis moet herstellen. Hier kan je even stilstaan bij iemand die je dierbaar is, of zitten op de ronde bank om er je verdriet te delen en troost te ervaren”, zegt Stefaan Lammertyn. 

Radio 2

Meest gelezen