Pexels - Helena Lopes

Voedselagentschap waarschuwt wie een huisdier uit Oekraïne wil adopteren

Het federaal voedselagentschap FAVV waarschuwt mensen die online een hond of kat uit Oekraïne willen kopen om het dier te redden. Bij zo'n aankoop gelden strenge voorwaarden rond gezondheid. In Oekraïne komt hondsdolheid bijvoorbeeld nog vaker voor en het FAVV wil voorkomen dat de ziekte zich hier meer verspreidt.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waarschuwt particulieren voor het online aankopen van honden en katten uit Oekraïne. "Omdat het hier gaat om een adoptie en de dieren dus veranderen van eigenaar, gelden er strikte sanitaire voorwaarden", zegt Hélène Bonte van het voedselagentschap.

"We horen dat mensen met de beste bedoelingen online die dieren gaan aankopen in Oekraïne om ze te redden van de oorlogssituatie. Voor ons kan dat perfect, maar ze moeten wel aan de juiste gezondheidsvoorwaarden voldoen." Bij zo'n aankoop, al dan niet via het internet, moeten dezelfde gezondheidsvoorwaarden nageleefd worden als bij de aankoop van eender welk huisdier afkomstig uit een land buiten de Europese Unie. 

Concreet betekent dat dat de dieren via een microchip geïdentificeerd  moeten kunnen worden, dat ze vergezeld moeten zijn van de nodige gezondheidsdocumenten en ze moeten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. De dieren moeten ook met een bloedtest tegen hondsdolheid getest zijn om de aanwezigheid van antistoffen te bevestigen en ze moeten in Oekraïne in quarantaine gehouden zijn.

Mensen denken vaak ook onterecht dat de versoepelingen die ingevoerd zijn voor huisdieren die meereizen met Oekraïense vluchtelingen, ook gelden voor het online aankopen van Oekraïense dieren. Maar die versoepelingen gelden alleen voor de eigen huisdieren die de Oekraïense vluchtelingen meebrengen naar België.

Hondsdolheid komt nog voor in Oekraïne en we moeten opletten dat we de ziekte niet naar België brengen

Hélène Bonte van het FAVV

"Het is belangrijk dat de regels gevolgd worden", benadrukt Bonte. "In Oekraïne worden vooral eigen huisdieren gevaccineerd tegen hondsdolheid, maar dieren die op straat leven niet. Hondsdolheid is een ernstige ziekte die daar nog voorkomt en we moeten opletten dat we die niet naar België brengen." 

Hondsdolheid kan zowel dieren als mensen treffen. Jaarlijks sterven er bijna 59.000 personen aan de gevolgen van de ziekte.

Meest gelezen