James Arthur Photography

VVSG vraagt meer nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen: "Verwachten dat nog meer gastgezinnen opvang willen stoppen"

De Vlaamse overheid moet dringend werk maken van kleinschalige nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen. Daar roept de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) toe op in het Radio 1-programma "De ochtend". De organisatie meldt dat steeds meer mensen de opvang van hun vluchtelingen onhoudbaar vinden. Oorspronkelijk zou die opvang drie maanden duren, maar die termijn is intussen verstreken. "Er moet een meer structurele en duurzame oplossing komen", zegt Nathalie Debast van de VVSG.

Met ruim 15.000 zijn ze, de Oekraïense vluchtelingen die sinds de oorlog met Rusland in ons land tijdelijk onderdak zoeken. De oorlog is intussen al vier maanden aan de gang. In afwachting van nooddorpen konden vluchtelingen terecht bij mensen thuis, maar die opvang blijkt niet langer houdbaar. Het is een noodkreet die we al eerder hebben gehoord de voorbije weken, maar nu ook wordt aangekaart door verschillende gemeentebesturen. De gevraagde opvangtermijn van drie maanden is dan ook intussen voorbij. 

Het is nu tijd om te handelen

Nathalie Debast, VVSG

"We krijgen regelmatig signalen van gemeenten waar gastgezinnen aankloppen, omdat ze een oplossing zoeken voor de mensen die ze opvangen", vertelt Nathalie Debast van de VVSG in "De ochtend" op Radio 1. "Soms omdat het niet meer klikt of om privacyredenen, maar vaker omdat er moet overgeschakeld worden op een meer duurzame oplossing. Het is nu tijd om te handelen."

Moeilijke zoektocht

"Het is altijd aan de gemeenten om die mensen te huisvesten, maar net daar knelt het schoentje", gaat ze verder. "Het is moeilijk, want er is niet altijd een alternatief. Men moet bijvoorbeeld gaan rondbellen naar andere gemeenten om te vragen of daar een plekje vrij is. Het is echt een zoektocht."

Debast complimenteert de Vlaamse overheid eveneens wel voor het snelle schakelen tijdens het begin van de oorlog in Oekraïne, maar benadrukt dat er meer nodig is. "Vlaanderen heeft van in het begin gezorgd voor tijdelijke opvangformules en budgetten. Dat is heel goed, maar de financiële regeling voor de lokale besturen om zelf opvang op te zetten, volstaat niet. We hebben dat ook laten weten aan de Vlaamse overheid." 

Duurzame oplossing

Met de zomer voor de deur is het van belang om snel alternatieve opvangplaatsen voor Oekraïners te voorzien, aldus Debast. "We verwachten dat nog meer gastgezinnen hun opvang willen stoppen, maar voor de vluchtelingen zelf is een oplossing eveneens noodzakelijk. Zo is het belangrijk voor gezinnen dat kinderen makkelijk naar school kunnen vanuit hun opvangplaats."

Veel lokale medewerkers zitten ook op hun tandvlees. "De coronacrisis is nog altijd niet helemaal voorbij, zo is er nog steeds werk met de vaccinatiecentra. Nu is er de oorlog in Oekraïne die voor extra taken zorgt."

"We willen liefst voor de zomer duidelijkheid over de volgende stappen, betere financiële ondersteuning voor de gemeenten en ondersteuning voor het personeel

De VVSG roept de Vlaamse overheid op tot een langetermijnoplossing. "Dit kan nog wel een hele tijd duren. We vragen aan de Vlaamse overheid meer duurzame huisvesting voor deze mensen. We merken bij de lokale besturen een sterke voorkeur voor collectieve voorzieningen, bijvoorbeeld meer kleinschalige nooddorpen, omdat die makkelijker te beheren zijn en een een duurzamer alternatief bieden. Het is ook makkelijker om meer mensen samen op te vangen, dan voor elk gezin apart een oplossing te zoeken. De private markt was ook al enorm belast voor deze crisis, dat is in veel gevallen geen oplossing."

"We willen liefst voor de zomer duidelijkheid over de volgende stappen, betere financiële ondersteuning voor de gemeenten en ondersteuning voor het personeel", besluit Debast.

Meest gelezen