Jan Deschamps en Mathieu Demeulenaere, imkers van BIE Paulus
Radio 2

2022 blijkt een echt boerenjaar voor imkers van Bie Paulus uit Kortrijk

Jan Deschamps en Mathieu Demeulenaere, twee vaders van leerlingen aan de VBS Sint Paulus, beheren 20 bijenkasten en zo’n 2 miljoen bijen. “We zijn 4 jaar geleden gestart met één bijenkast en hebben er nu 20 staan, verspreid over de regio. De opbrengst van de bijenkasten is bedoeld voor de schoolkas”, zeggen de twee imkers. 

6 bijenkasten staan er op de klimaatspeelplaats van de basisschool aan de Felix de Bethunelaan in Kortrijk, de andere kasten staan verspreid over Kortrijk, Marke, Stasegem, Harelbeke en Heule. “Vandaag slingeren we de hele dag honing uit de ramen van de bijenkasten”, vertelt Mathieu Demeulenaere. “De oogst is nog nooit zo goed geweest dankzij het uitstekende weer. Veel zon afgewisseld met regelmatig een regenvlaag. De lenteoogst is even groot als die van een gewoon gemiddeld jaar, zo’n 200 kilo.”

Bie Paulus

Onder de naam Bie Paulus ‘slingeren’ de twee imkers nu al 4 jaar aan de weg. “We hebben twee oogsten in een jaar, één in de lente en één in de herfst. Bijenpopulaties gedijen zeer goed dit jaar, maar het is erger gesteld met de wespen en de hommels. De afnemende diversiteit in het milieu is daar de grote oorzaak van.” Maar Jan en Mathieu hoor je niet klagen. Elk raam dat uit een bijenkast gehaald word bevat 2 tot 2,5 kilo pure honing. Elke slingerbeurt, er passen 12 ramen per keer in de ton, is goed voor bijna 30 kilo. “We werken met een motor en slingeren niet meer met de hand. Zeker dit jaar omdat de oogst zo groot is.”

Per kast heb je zo’n 100.000 bijen, en dan tellen we alleen nog maar de vrouwelijke bijen die er op uit vliegen.

Jan Deschamps, imker van Bie Paulus

Lokale verschillen

Wie proeft van de oogst onderscheidt een duidelijk smaakverschil per locatie waar de kasten staan. “De ene is wat zoeter of donkerder dan de andere honing. Het gevolg van de regio waarin de bijen rondvliegen. Hun actieradius reikt zo’n 3 kilometer ver. De smaak van de honing wordt bepaald door het soort bloemen dat ze op hun weg vinden”, zegt Jan Deschamps. 

CEO’s van miljoenen noeste werkers

De imkers zijn als ceo’s van miljoenen noeste werkers die het volle pond geven om de raten in de bijenkast te vullen. “Per kast heb je zo’n 100.000 bijen, en dan tellen we alleen nog maar de vrouwelijke bijen die er op uit vliegen. Die worden in de lente en de zomer slechts een maand oud. De bijenkoningin produceert per dag meer dan 2000 eitjes. Het grootste deel van de honing wordt overigens gebruikt door de bijenpopulatie. Wij oogsten enkel de overproductie van elke kast”, aldus de imkers.

Rijk worden we er niet van, maar we voelen ons wel rijk!

Jan en Mathieu, imkers van Bie Paulus

Winsten Bie Paulus voor de school

Op de klimaatspeelplaats van basisschool Sint-Paulus staan sinds enkele jaren een zestal bijenkasten. Imkers Jan en Mathieu, papa's op de school, verzorgen de bijen onder de naam 'Bie Paulus' en leveren schitterend werk. Bie Paulus is intussen een stevige merknaam geworden, niet alleen door de verkoop van de honing. De leerlingen van de school worden zo veel mogelijk betrokken bij de oogst en het onderhoud van de bijenkasten. Ze helpen om de honing te slingeren en krijgen via voordrachten en praktijklessen van de Jan en Mathieu een prachtige kijk op het leven van de honingbijen. 

De imkers van Bie Paulus kregen de hulp van de vader en dochter van Mathieu Demeulenaere.
Radio 2

We zijn niet rijk, maar voelen ons wel zo

Rijk zullen Jan en Mathieu er niet van worden. “De opbrengst gaat naar diverse projecten van de school, via de fb-pagina van Bie Paulus kan je honing kopen en het geld wordt gebruikt voor projecten op deze school of aankopen die moeten gebeuren. ”Misschien worden we niet rijk, maar we voelen ons wel zo”, zeggen Jan en Mathieu die nog jaren aan de slag willen blijven als imkers.  

Meest gelezen