(Foto: kabinet De Croo)

Premier De Croo belt met president Zelenski: "België steunt Oekraïne om kandidaat-lid te worden van EU"

Premier Alexander De Croo heeft vanmiddag gebeld met de Oekraïense president Zelenski. Hij heeft hem verzekerd dat ons land Oekraïne steunt om kandidaat-lid te worden van de Europese Unie. Die kandidatuur wordt morgen besproken op een Europese top van staatshoofden en regeringsleiders. Maar De Croo heeft Zelenski wel duidelijk gemaakt dat een echt lidmaatschap, wat België betreft, nog niet voor meteen is. 

De Europese Commissie gaf vorige vrijdag de formele aanbeveling om Oekraïne een Europees perspectief te bieden en het land kandidaat-lidmaatschap toe te kennen, op voorwaarde dat Oekraïne een aantal hervormingen doorvoert. De formele beslissing over het statuut dat aan Kiev wordt toegekend, valt morgen op de Europese top.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) belde vandaag met Oekraïens president Volodimir Zelenski en liet hem weten dat ons land het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne morgen zal steunen. 

"Dat is symbolisch bijzonder belangrijk voor de Oekraïners die een zeer zware strijd leveren", zegt De Croo. "Ik ben natuurlijk ook duidelijk geweest: dat wil niet zeggen dat Oekraïne zeer snel lid zou kunnen worden van de Europese Unie. Er zijn nog bijzonder grote inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat minderheden beschermd worden, dat er een rechtsstaat is, dat corruptie wordt tegengegaan. Dat zal nog een zeer lang proces zijn."

Volgens De Croo is Zelenski tevreden dat het kandidaat-lidmaatschap morgen op de Europese top waarschijnlijk zal gesteund worden en beseft hij "dat Oekraïne nog een zeer lange weg te gaan heeft".

Europa kan een belangrijke rol spelen in de wederopbouw van Oekraïne

Alexander De Croo, premier (Open VLD)

Premier De Croo en president Zelenski bespraken ook de wederopbouw van Oekraïne. "In Oekraïne begint men vandaag al met de wederopbouw en dat is een belangrijke boodschap aan Rusland", zegt De Croo. "Het toont de veerkracht van Oekraïne. Europa kan een belangrijke rol in de fysieke wederopbouw, maar ook in het wederopbouwen van instituties."

Via Twitter bedankte president Zelenski België voor de steun en nodigde de premier uit voor een bezoek aan Oekraïne. "Bedankt voor de steun om Oekraïne kandidaat status voor Europees lidmaatschap toe te kennen en de belangrijke bijstand tijdens de invasie door Rusland. Wij verwachten dat België een belangrijke bijdrage zal leveren aan de wederopbouw van Oekraïne. Ik nodigde de premier uit voor een bezoek aan Oekraïne."

Meest gelezen