Copyright gemeente Beveren

Bibliotheek krijgt plaats in gewijde parochiekerk Kallo: "Kerkelijke evenementen kunnen gewoon doorgaan"

De gemeente Kallo gaat twee zijbeuken van de parochiekerk inrichten als bibliotheek. Die kerk wordt op dit moment verbouwd. Ondanks het feit dat er andere activiteiten zullen plaatsvinden die niks met geloofsovertuiging te maken hebben, wordt de kerk niét ontwijd. Het gaat dan om een zogenaamde nevenactiviteit. En de eucharistievieringen kunnen ook gewoon doorgaan.

Er zijn al veel kerken in Vlaanderen ontwijd en gebruikt om andere activiteiten te doen. Denk maar aan fietsherstellingsplaatsen, sportzalen en zelfs een circusschool in Gent die de ruimte gebruikt als oefenruimte voor de acrobaten. En de parochiekerk van Kallo, Beveren, gaat ook een nieuwe functie krijgen, want de bibliotheek zal er zijn nieuwe stek vinden. In deze is de situatie iets anders dan bij veel andere kerken, want deze wordt niét ontwijd. Mensen kunnen er nog steeds een eucharistieviering volgen.

Het was niet meer veilig op de huidige locatie, we moesten wel op zoek naar een nieuwe plek
Schepen Ingeborg De Meulemeester (N-VA)

De bib nu zit nog steeds in het oude gemeentehuis van Kallo, maar dat wordt verkocht. "Het is er ook niet meer zo veilig en we moesten op zoek naar een nieuwe plek", zegt schepen Ingeborg De Meulemeester (N-VA).  De zoektocht bleek niet gemakkelijk, maar uiteindelijk kwam het idee bij de kerk. "De eerste twee bogen van de zijbeuken gaan we omvormen tot bibliotheek."

Bib gescheiden van kerkelijke activiteiten

De verbouwingswerken zijn reeds gestart. De aannemer werkt met respect voor de originele architectuur van het gebouw: de bogen blijven behouden en de lichtinval, typisch voor de grote glasramen in een dergelijk gebouw, blijft behouden. De bib wordt gescheiden van de middenbeuk: "Er stond al een glazen wand voor de warmte. Nu zal je links en rechts de bibliotheek zien. Aan de ene kant de jeugdbibliotheek en aan de andere kant het deel voor de volwassenen", zegt de schepen.

De glazen wand.
Copyright gemeente Beveren

De bib zelf komt er in twee zijbeuken. Er zal plaats zijn om te zitten en te lezen. Ook vergaderingen van kleine groepjes mensen van lokale verenigingen zullen er kunnen doorgaan, en er zal een klein keukentje zijn en een aantal toiletten. Voor eucharistievieringen, begrafenissen en huwelijken, kan de middenbeuk dus volledig afgesloten worden.

Nevenbestemming

Een ontwijding is absoluut niet nodig, want het gaat om een zogenaamde "nevenbestemming". Hoeveel dagen de bibliotheek zal open zijn, wordt nog bekeken. Het is trouwens niet de eerste kerk in Kallo die een nevenbestemming kreeg. De gemeente vindt het huizen van een dergelijke activiteit een inventieve oplossing voor kerken die nog weinig erediensten doen. De schepen is benieuwd wat de reacties zullen zijn: "Maar ik denk dat dit een heel positief signaal is, zeker omdat de kerk nog dubbel kan gebruikt worden", zegt schepen De Meulemeester nog.

Ontwerp van het uiteindelijke resultaat.
Copyright gemeente Beveren

Het is de bedoeling dat de verbouwingswerken klaar zijn in het najaar van 2022.

Meest gelezen