www.tomasztomaszewski.com.pl

Gemiddeld 123 euro per maand méér dan drie maanden geleden: bijna helft woonzorgcentra verhoogt de prijs voor kamer

Sinds 1 maart mogen woonzorgcentra om de zes maanden een prijsaanpassing aanvragen bij de Vlaamse overheid. Bijna de helft heeft dat ook gedaan. Het gaat om een gemiddelde stijging van 6 procent, zo'n 123 euro per maand. "De rusthuisfactuur is al een stuk hoger dan de meeste pensioenen", zegt Vlaamse parlementslid Lise Vandecasteele van PVDA die de cijfers opvroeg.

In maart en april van dit jaar heeft bijna de helft van de woonzorgcentra een prijsverhoging doorgevoerd. “Een verblijf in een woonzorgcentrum kostte voor de indexeringen al 1.850 euro per maand. Als je weet dat een gemiddeld werknemerspensioen amper 1.330 euro bedraagt, dan is het duidelijk dat talloze ouderen in de problemen gaan komen," poneert Vlaams Parlementslid van PVDA Lise Vandecasteele. 

Sinds 1 maart mogen woonzorgcentra elk half jaar een prijsstijging, een indexaanpassing, aanvragen. Daarvoor was dat maar één keer per jaar. Maar de prijzen van energie en andere goederen en diensten stijgen momenteel snel. Dat betekent dat ook voor de woonzorgcentra de kosten dus hoger worden. En die meerkost kunnen ze doorrekenen aan de bewoners, mits goedkeuring van de Vlaamse overheid.

BEKIJK - Het verslag uit "Het journaal" over de sterk toenemende kostprijs voor een verblijf in een woonzorgcentrum:

Videospeler inladen...
Als de dagprijzen geïndexeerd kunnen worden, waarom kan dat dan niet voor het zorgbudget?

PVDA kreeg van de Vlaamse administratie een lijst van de prijsverhoging per woonzorgcentrum in de maanden maart en april. Ze berekende dat de gemiddelde stijging zo'n 123 euro per maand is, bijna zeven procent meer.

"Opvallend is dat slechts één op de drie van de openbare woonzorgcentra haar prijzen indexeert. Dat is een pak minder dan bij de private woonzorgcentra, waar het om ongeveer de helft van de voorzieningen gaat," stelt Vandecasteele vast. "En dat terwijl een openbaar woonzorgcentrum gemiddeld al zo'n 250 euro goedkoper is dan een commercieel woonzorgcentrum.” Ze besluit uit die gegevens: “Een openbare ouderenzorg blijft de beste garantie voor enigszins betaalbare prijzen.”

Prijzen stijgen maar zorgbudget niet

Rusthuisbewoners krijgen elke maand 130 euro van de Vlaamse overheid. Dat is het zorgbudget. Maar die premie is al tien jaar lang niet meer geïndexeerd.  "Als de dagprijzen geïndexeerd kunnen worden, waarom zou dat dan niet het geval zijn voor het zorgbudget?”, vraagt Vandecasteele zich af. 

Maar PVDA wil eigenlijk dat er een maximumfactuur ingevoerd wordt, waardoor rusthuisbewoners nooit meer dan hun pensioen moeten betalen. In dat model zou de overheid het verschil bijpassen.

"Het kan toch niet dat je moet aankloppen bij kinderen of het OCMW om de rusthuisfactuur te betalen. Is dit hoe de Vlaamse regering omgaat met mensen die heel hun leven hebben bijgedragen?” besluit Vandecasteele.

Berekening hervormen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wil de manier waarop het zorgbudget voor ouderen berekend wordt, hervormen. Vandaag hangt het af van de zorgzwaarte én de financiële draagkracht van de gebruiker. Crevits wil dat er snel werk gemaakt wordt van een hervorming, waardoor er enkel nog gekeken wordt naar de financiële draagkracht. 

"Die zorgzwaarte is niet helemaal eerlijk, want mensen betalen allemaal dezelfde dagprijs. Wij gaan de budgetten volledig teruggeven aan de mensen die de minst sterke schouders hebben en die het het meest nodig hebben. Ik sta daar volledig achter. Als het van mij afhangt, komt de hervorming er zo snel mogelijk. Ik ga alles in de strijd gooien om dat zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen." 

BEKIJK - "We willen een hervorming van het zorgbudget uitvoeren", legt minister Crevits uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen