ANP

Boeren trekken huiswaarts na groot protest in Nederland: honderden boetes en drie gewonden bij ongeval

Het boerenprotest in Nederland is afgelopen. Volgens de politie reden bij de terugtocht naar huis weer massaal veel tractoren op de snelweg, hoewel dat verboden is. Enkele honderden boeren kregen een boete. Er raakten ook drie mensen gewond bij een ongeval tussen een tractor en een vrachtwagen. Tienduizenden boeren verzamelden vandaag in het centrum van Nederland om te manifesteren tegen het stikstofplan van de Nederlandse regering. Door dat plan zouden veel landbouwbedrijven de deuren moeten sluiten.

De grote boerenmanifestatie in het centrum van Nederland is afgelopen en de boeren zijn opnieuw massaal per tractor naar huis vertrokken. Net zoals deze ochtend werd er gewaarschuwd voor "zware hinder" op de Nederlandse wegen, al zijn de grootste verkeersproblemen intussen wel van de baan, zegt de Nederlandse verkeersorganisatie ANWB.

Ook bij de uittocht reden tractoren weer massaal op de snelwegen, hoewel dat verboden is. Enkele honderden actievoerende boeren hebben vandaag een boete gekregen, meldt de NOS. Een deel van de boeren zou ook de nummerplaat van hun tractor afgeplakt hebben, zodat het moeilijker was om hen te beboeten.

In de late namiddag was er een ongeval tussen een tractor en een vrachtwagen die op elkaar waren ingereden op de A12 bij Ede. Er vielen drie gewonden, onder wie een vrouw van 17 jaar. De drie slachtoffers zaten in de tractor. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend, zegt de politie van Gelderland.

Alle tractoren van de snelweg halen, is volgens de politie niet mogelijk. Waar het kan treedt de politie "handhavend op tegen overtredingen". Het gaat dan bijvoorbeeld om situaties waarbij tractoren naast elkaar rijden of de vluchtstrook blokkeren.

BEKIJK -"Je merkt dat de steun voor het boerenprotest in Nederland stijgt. Ongeveer 60 procent van de bevolking steunt de boeren", legt Hilde Mertens uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Niet toevallig Stroe

Het boerenprotest ging niet toevallig door in het dorpje Stroe, in de provincie Gelderland. Het dorpje ligt in de Gelderse Vallei, vlak bij het bekende natuurgebied de Veluwe en er is veel landbouwactiviteit. De stikstofplannen van de Nederlandse regering zullen er een grote impact hebben. 

Volgens de organisatoren waren in totaal zo'n 60.000 boeren aanwezig op het terrein. Journalisten van onze redactie, die ook ter plaatse waren, schatten eerder 40.000 aanwezigen. Verschillende landbouworganisaties gaven er een toespraak. 

Waarom protesteren de boeren?

Net als in België is in Nederland heel wat te doen rond de stikstofplannen van de regering. Volgens het Nederlandse plan moet de stikstofuitstoot tegen 2030 met 50 procent naar beneden om kwetsbare natuur te beschermen. Vooral landbouwbedrijven worden getroffen, want zij zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot, vooral van het schadelijke ammoniak. Door de hervormingen zullen heel wat boeren hun bedrijf moeten sluiten. Het dossier leidt ook in Nederland tot politieke hoogspanning en verschillende protestacties. 

De boeren willen met de actie vooral hun zorgen en de onzekerheid waarin ze verkeren, uiten. De Nederlandse minister voor Stikstof en Natuur Christianne van der Wal (VVD) heeft begrip voor het protest, maar benadrukt dat het doel - 50 procent stikstofreductie tegen 2030 - niet aangepast wordt. De provincies kunnen wel voor maatwerk zorgen, zegt ze.

BEKIJK - Boeren vertellen waarom ze protesteren:

Videospeler inladen...

Ook uit Vlaanderen is een delegatie boeren vandaag naar Nederland afgereisd. Eén van hen is Gunter Klaasen die een pluimveebedrijf heeft in het Turnhoutse Vennengebied. "In Vlaanderen en Nederland hebben we hetzelfde probleem", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat is vooral dat we gigantisch strenge regels opgelegd krijgen."

Klaasen voelt zich geviseerd door de stikstofmaatregelen. "Men focust vooral op de landbouw. Industrie, woningbouw en verkeer laat men redelijk ongemoeid. (...) Een landbouwer die in verhouding amper iets uitstoot, die zelfs door zijn gewassen nog stikstof opneemt, wordt gestraft. Dat is gewoon onrechtvaardig."

BELUISTER - Het interview met landbouwer Gunter Klaasen in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Vreedzame demonstratie

Op het terrein bleef de sfeer de hele dag gemoedelijk. Onderweg naar Stroe ontstonden deze ochtend wel een aantal gevaarlijke situaties. Een groep betogers reed bijvoorbeeld voorbij een politieblokkade de snelweg A7 op. Sommigen reden over de vluchtstrook, anderen gingen zelfs tegen het verkeer in, vertelde de politie aan NOS. Op andere snelwegen werden wegblokkades gemeld. 

BEKIJK - Het verslag van het boerenprotest in Nederland in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De organisatoren lieten op voorhand weten dat ze hoopten op "een vreedzame betoging". Boerenprotesten durven namelijk al eens - net als bij ons - stevig uit de hand te lopen. 

Twee weken geleden, toen er meer details bekend raakten van het stikstofplan, trokken boze boeren naar het huis van minister voor Stikstof en Natuur Christianne van der Wal. "Mijn kinderen staan te trillen", reageerde ze. "Nu is het klaar."

BEKIJK - De confrontatie tussen de minister en de boeren:

Videospeler inladen...

Het Radio 1-programma "De ochtend" kon bellen met de Nederlandse melkveehoudster Carla Dekker. "Ik keur het bezoek aan het huis van de minister niet goed, maar er zit zo veel emotie in de mensen dat je dat soort zaken krijgt."

"We vinden de plannen van minister van der Wal onrealistisch en onhaalbaar. Eerst ging ze duidelijkheid brengen en dan kwam ze met een ingekleurd kaartje met zo veel vraagtekens en zo veel andere plannen. Niemand weet nog waar hij of zij aan toe is."

BELUISTER - Het interview met landbouwster Carla Dekker in "De ochtend" op Radio 1:

"Zo is het niet duidelijk welke maatregelen je mag nemen om de ammoniakuitstoot te verminderen. Wij hebben water bij de mest gedaan, de koeien meer naar buiten gebracht en we letten op het aantal eiwitten in de voeding, maar we weten niet of die dingen meetellen."

"Onze manier van leven wordt afgekeurd. Over het bedrijf waar ze jaren voor gestreden hebben, zeggen ze nu: "Jij bent niet meer gewenst". Dat geeft onrust. Wij willen duidelijkheid en realistische doelen", besluit Dekker.

Bart Maat

Meest gelezen