Een op de vijf Limburgers kampt met lichte mentale problemen: campagne moet drempelvrees voor psycholoog wegnemen 

De Limburgse Netwerken voor Geestelijke Gezondheid lanceren de campagne "Happy Juice" om de Limburgers met lichte mentale klachten ervan te overtuigen om sneller professionele hulp te zoeken. Want uit onderzoek blijkt dat een vijfde van de Limburgers met lichte mentale klachten kampt, zoals stress of angst. En maar weinig mensen zoeken daar psychologische hulp voor.

“Er sluimert heel wat onder de waterlijn”, weet David Dol van Reling, het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg in West-Limburg. "Mensen kampen met stress, depressieve klachten en lichte angststoornissen. En ze merken wel dat er iets aan de hand is, maar tegelijk vinden ze het niet ernstig genoeg om er hulp voor te zoeken bij hun huisarts of psycholoog." Toch is het niet verstandig om met die klachten te blijven sukkelen, gaat Dol verder. "We willen het signaal geven dat het wel ernstig genoeg is. Want door het nu aan te pakken, hoeft het geen groot probleem te worden." 

Onschuldige situaties kunnen verergeren tot een ernstige problematiek

David Dol, Netwerk Geestelijke Gezondheidzorg West-Limburg

Het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg in Limburg vergelijkt de situatie met die van een sporter. "Onschuldige situaties kunnen verergeren tot een ernstige problematiek", gaat Dol verder. "Als je een lichte blessure juist behandelt, geneest ze snel. Maar als je een kwetsuur blijft belasten, groeit ze uit tot een blijvend letsel. En met de campagne Happy Juice willen we aantonen dat een fictief wonderdrankje je problemen niet laat verdwijnen, je moet ze zelf werk van maken. ” 

Je kan van je piekergedrag afraken, door er eens een paar keer over te praten

Veerle Umans, Ligant

"We willen het taboe rond psychologische hulp doorbreken", vult Veerle Umans van Ligant aan. "Het is niet erg om in je leven tegen problemen aan te lopen. Je kan van je piekergedrag afraken, door er eens een paar keer over te praten. Daarna kan je weer verder. Ook voor jonge kinderen helpt dat. En dat hoeft niet altijd in één op één gesprek te zijn, dat kan soms ook in groep. Zo voel je ook meteen, dat je niet de enige bent die kampt met dat soort problemen." 

Zo'n 75 klinisch psychologen en orthopedagogen in Limburg werken mee aan de campagne. Ze zijn te vinden op de website www.ggzlimburg.be. Tegen eind volgend jaar willen ze samen 18.000 Limburgers verder helpen. 

Meest gelezen