Een boete betwisten, hoe doe je dat? "Eenmaal je betaald hebt, is er geen weg meer terug"

Vroeg of laat krijgen we allemaal wel eens een verkeersboete in de bus. Als ze terecht is, betaal je ze en leer je uit je fout. C’est la vie. Maar wat als je ervan overtuigd bent dat de bekeuring onterecht is? Kun je ze dan betwisten, en hoe pak je dat dan aan?

Als je een onmiddellijke inning ontvangt en je gaat niet akkoord met de boete, dan heb je het recht om die betwisten.

“Het is zeker mogelijk om een betwisting op feiten te argumenteren. Het openbaar ministerie zal de betwisting aanvaarden of weigeren en beslissen of je de boete al dan niet moet betalen", zegt Sharon Beavis van de Overheidsdienst Justitie. “Zowel op de onmiddellijke inning als op de website staat uitgelegd hoe je een boete kunt betwisten”

Dat betwisten kun je op twee manieren doen: via de papieren post of digitaal. Voor die laatste optie surf je naar de website van justitie.

Liefst met de computer

“Digitaal heeft de voorkeur”, zegt Beavis. “Het is ook eenvoudig: log in op de website met een digitale sleutel (bijvoorbeeld je eID) en klik op de rubriek 'Betwist uw boete'. Je kunt er het formulier digitaal versturen.” 

Ook als je de betwisting per brief wil versturen, heeft de FOD Justitie graag dat je eerst langskomt op haar website.“Log in met het pv-nummer of systeemnummer en je identificatiecode. In de rubriek 'Betwist uw boete' vind je het betwistingsformulier. Vul het in, druk het af en stuur het ondertekend op”, zegt Beavis. Het postadres dat je op de enveloppe moet schrijven is Verkeersboetes, Postbus 30046, 1000 Brussel.

Maar wat als je geen computer hebt? “Je kunt het betwistingsformulier ook per post ontvangen door ons te bellen op 02 278 55 60. Je betwisting is wel alleen geldig als het formulier correct ingevuld, ondertekend en opgestuurd is. Je kunt er eventueel bewijsstukken ook bijvoegen.”

Niet altijd zo vlot

Uit verhalen bij De Inspecteur op Radio 2 blijkt dat de communicatie bij Justitie helaas niet altijd zo vlot verloopt. Zo is het al gebeurd dat iemand een boete betwistte, en terwijl ze nog wachtte op een antwoord al een verhoogde boete in de bus kreeg.

“Normaal gezien komt er altijd een brief van het parket waarin staat of je betwisting aanvaard wordt of niet, maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat er iets misgaat met de postbedeling”, zegt Beavis.

Ze raadt daarom aan om zelf de status van je betwisting op te volgen. “Dat kan via de knop ‘Geschiedenis’ op de website van Justitie.”

Je kunt ook terecht bij de medewerkers van het callcenter. “We helpen daar elke dag zo’n 4.000 burgers bij het beheren van hun boete. Let wel: het callcenter kan enkel assisteren, het kan niet motiveren waarom het parket een betwisting weigert.”

Betalen = aanvaarden

Als het openbaar ministerie je betwisting weigert, ben je verplicht de boete te betalen. Als je ze niet betaalt, zal het openbaar ministerie de procedure verderzetten en riskeer je dus een verhoogde boete.

Let wel op: als je van plan bent om een boete te betwisten, betaal ze dan niet.

De Inspecteur kreeg bijvoorbeeld het verhaal binnen van een flitspaal die verkeerd afgesteld was, waardoor verschillende mensen ten onrechte een boete kregen. De politie gaf de fout naderhand toe. Maar wie zijn boete intussen betaald had, kon die niet meer aanvechten.

“Dat klopt”, zegt Sharon Beavis. “In het algemeen geldt dat een boete betalen gelijk staat met het aanvaarden ervan.”

Dat klinkt wel wat onrechtvaardig. Is daar dan niks meer aan te doen? “Dit zijn heel uitzonderlijke omstandigheden. Je kunt altijd contact opnemen met het parket met het argument dat er nieuwe elementen opgedoken zijn. Het valt te proberen, maar in de regel staat betalen gelijk met aanvaarden”, besluit Beavis.

Meest gelezen