Al zeker 1.000 doden en 1.500 gewonden bij zware aardbeving in Afghanistan

In het oosten van Afghanistan, op de grens met Pakistan, zijn al zeker 1.000 doden en meer dan 1.500 gewonden geteld na een zware aardbeving. Dat heeft het staatspersagentschap Bakhtar aangekondigd. Het dodental zal wellicht nog oplopen omdat sommige dorpen erg afgelegen in de bergen liggen en informatie moeilijk doorsijpelt en ook omdat de hulpverlening erg moeizaam verloopt. De schok is ook gevoeld in Pakistan en India.

Rond 1 uur vannacht plaatselijke tijd is het oosten van Afghanistan opgeschrikt door een zware aardbeving vlak bij de grens met Pakistan. Die had volgens seismologen in Pakistan een kracht van 6.1. Het Amerikaanse Seismologische Instituut heeft het over een schok van 5.9. Het epicentrum lag in de provincie Paktika, in de buurt van de stad Khost. De schok werd ook gevoeld in de naburige landen Pakistan en India, maar er zijn geen berichten over slachtoffers daar.

BEKIJK - "Er zijn veel aardbevingen in die regio omdat de Indische plaat er botst met de Euraziatische plaat", legt geoloog Katleen Wils uit:

Videospeler inladen...

De balans na de aardbeving is zwaar. Volgens de taliban zijn er al zeker 1.000 doden en 1.500 gewonden geteld in de oostelijke provincies Khost, Paktika en Nangarhar, vlak bij de grens met Pakistan. Daar zouden hele dorpen van de kaart geveegd zijn. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog kan oplopen, want niet alle dorpen zijn al bereikt. "We roepen de hulpagentschappen op om de slachtoffers van de aardbeving onmiddellijk te helpen, om een menselijke catastrofe te vermijden", schrijft Bilal Karimi, woordvoerder van de talibanregering op Twitter. 

"De dodentol zal mogelijk nog stijgen aangezien sommige dorpen erg afgelegen in de bergen liggen en het tijd zal vragen om alle details te verzamelen", zegt Salahuddin Ayubi van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

De reddingsoperatie is intussen opgestart. Helikopters worden ingezet om slachtoffers op te halen en voedsel en medische hulp naar de getroffen regio te brengen. 

BEKIJK - "Veel mensen zijn verrast door de aardbeving omdat die 's nachts heeft plaatsgevonden en de gebouwen in de regio zijn fragiel", legt Jens Fransen uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

In augustus vorig jaar trok het Amerikaanse leger zich op een chaotische manier terug uit Afghanistan en namen de talibanrebellen het bewind over. Sindsdien zijn ook heel wat hulporganisaties er weggetrokken. Al zijn de organisaties van de Verenigde Naties er wel nog steeds actief. De Amerikanen hebben veel helikopters en ander materiaal achtergelaten, maar die zijn niet altijd bruikbaar voor de taliban die nu in Afghanistan aan de macht zijn, deels bij gebrek aan onderdelen, deels bij gebrek aan piloten.

Afghanistan wordt geregeld getroffen door aardbevingen. Die veroorzaken meestal veel schade omdat de woningen in onherbergzame regio's vaak instabiel zijn en slecht gebouwd. Volgens de Verenigde Naties zijn er de voorbije 10 jaar meer dan 7.000 Afghanen gestorven in aardbevingen. De aardbeving van vandaag is de dodelijkste in 20 jaar tijd.

BEKIJK - Het verslag van "Het journaal" over de dodelijke aardbeving in Afghanistan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen