Stad Genk gaat zelf investeren in laadpalen

De stad Genk gaat zelf voor 1,5 miljoen euro investeren in laadpalen voor auto's. Op dit moment staan er 30 palen in Genk en uit onderzoek blijkt dat dat er tegen 2025 best 220 palen worden. Daarom steekt de stad zelf een tandje bij. 

De stad gaat 1,5 miljoen euro investeren in laadpalen in eigen regie. De stad gaat een overeenkomst aan met SmartVille om dit project te realiseren. "We hebben nu een 30-tal palen die actief gebruikt worden, maar we merken dat er nu nog niet veel druk is", zegt schepen van Mobiliteit Karel Kriekemans (CD&V). "We verwachten dat er in de toekomst meer vraag gaat zijn, maar we willen niet heel Genk volzetten." Er wordt ook gestimuleerd om thuis of op het werk te laden. "We gaan nu samen met de inwoners en onze eigen diensten bepalen waar de laadpalen moeten komen." 

Bovendien kan gekozen worden om de laadpunten te voorzien van 100 procent hernieuwbare energie. "We gaan ervoor als stad om die groene energie zoveel mogelijk zelf op te wekken, met onze windmolens, met onze zonnepanelen, samen met de ondernemers in Genk. Zo zijn we niet afhankelijk van iemand die de concessie heeft rond die laadpalen. Wij willen ze zelf beheren, zodat het ook financieel interessant is voor de duurzame weggebruiker."

Tussen eind 2022 en eind 2025 zullen er door Smartville minimum 51 laadpalen met dubbele aansluiting geïnstalleerd worden. Op het publieke domein zullen laadpalen geplaatst worden op openbare parkings en aan Hoppinpunten. Dit zijn plekken waar pendelaars makkelijk kunnen switchen tussen verschillende soorten vervoer.

Meest gelezen