Archieffoto

Oordoppen voor gebruikers Sint-Annatunnel in Antwerpen: het ijsstralen van de liftdeuren veroorzaakt lawaai tot 140 decibel  

Voetgangers en fietsers die vanavond de Sint-Annatunnel gebruiken in Antwerpen, zullen ter plaatse oordoppen kunnen krijgen. Die worden voorzien omdat de deuren van de lift op tunnelniveau op Linkeroever met droogijs bestraald worden, om de verf te verwijderen. Dat veroorzaakt lawaai tot 140 decibel. 

De renovatie van de Sint-Annavoetgangerstunnel in Antwerpen is volop aan de gang. De werken aan de lift op de linkeroever naderen het einde. Die moet nu nog geschilderd worden. Daarom worden de oude verflagen van de liftkooien en -deuren verwijderd. Dat gebeurt door ijsstralen. Daarbij wordt droogijs met een temperatuur van ongeveer -78° Celsius met een hoge snelheid op de oppervlaktes geprojecteerd. Daardoor valt de verf eraf. 

De straaltechniek veroorzaakt wel veel lawaai. Gisteren ging het tot 125 decibel. Vandaag tussen 17 en 22 uur ongeveer zal dat oplopen tot 140 decibel, omdat de liftdeuren op tunnelniveau aan de beurt zijn. Daar wordt dus gewerkt in een gesloten omgeving, waardoor het geluid nog versterkt wordt.  

De Sint-Annatunnel blijft open, maar we raden toch af om hem te gebruiken tussen 17 en 22 uur

Stefanie Nagels, Agentschap Wegen en Verkeer

"De Sint-Annatunnel blijft wel open, maar we raden toch af om hem te gebruiken tussen deze uren", zegt Stefanie Nagels van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Voor wie de tunnel toch wil gebruiken, zullen er oordoppen voorzien worden, zodat de oversteek op een veilige manier kan gebeuren."

De Schelde oversteken kan ook met het veer of via de Kennedyfietstunnel.

De liftdeuren in de voetgangerstunnel zullen opnieuw beschilderd worden met dezelfde kleuren en dezelfde patronen als vroeger.

Meest gelezen