James Arthur Photography

Zelzate mag als eerste Vlaamse gemeente grote bedrijven zwaarder blijven belasten

Zelzate mag grotere bedrijven zwaarder blijven belasten dan kleine. De gemeente voert zo een taxshift door waar grote vermogens meer moeten bijdragen. De Raad van State heeft het licht voor de shift definitief op groen gezet nadat werkgeversorganisatie en enkele multinationals naar de rechter waren gestapt. De inwoners en zelfstandigen in Zelzate moeten minder belastingen betalen, in ruil moeten grote bedrijven een zwaardere bijdrage betalen.

De gemeente Zelzate heft al sinds 2020 zwaardere belastingen op grote bedrijven maar botste op weerstand van Voka en enkele multinationals. Zij stapten naar de Raad van State tegen de maatregel.  30 grote bedrijven moeten sinds 2020 samen 487.000 euro extra per jaar betalen. 100.000 euro daarvan wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de huisvuilophaling in de gemeente niet duurder wordt. 2 jaar geleden verlaagde ook de gemeentebelastingen van 600 kleine zelfstandigen en KMO's met 100 euro. 

Taxshift van 0,09 procent van de winst

Vanaf dit jaar halveert de milieubelasting in Zelzate van 55 naar 27,50 euro voor alle gezinnen, vanaf 2024 verdwijnt de milieubelasting dan helemaal. "Die taxshift kost de bedrijven amper 0,09 procent van hun winsten," legt schepen en Kamerlid Steven De Vuyst (PVDA) uit. "Het gaat dus om bedragen die zij amper voelen. Toch was dat was nog een brug te ver voor Voka, en voor de multinationals ArcelorMittal, Jan De Nul en Rain Carbon. Zij gingen naar de Raad van State en wilden onze aangepaste belasting laten vernietigen, maar trekken nu dus aan het kortste eind. We halen hier als gemeentebestuur een stevige slag thuis voor onze inwoners en kleine zelfstandigen."

We halen hier als gemeentebestuur een stevige slag thuis voor inwoners en kleine zelfstandigen
Steven De Vuyst, schepen en Kamerlid PVDA

Procedurefout

Voka stelt dat Zelzate het nieuws verkeerd voorstelt. "De Raad van State heeft procedurefouten vastgesteld, en spreekt zich dus niet uit over de grond van de zaak, daardoor kan de beoordeling van de Raad van State niet door andere gemeenten worden gebruikt", zegt gedelegeerd bestuurder Geert Moerman. "Volgens de grondwet moet men burgers en bedrijven gelijk berechtigen", gaat Moerman verder, "dat men nu om ideologische redenen de behoefte voelt om een aantal belastingplichtigen te gaan viseren is dus oneerlijk".  

Zelzate is de enige Vlaamse gemeente waar de uiterst linkse partij PVDA deel uitmaakt van de meerderheid.

Meest gelezen