Radio 2

Acht kindjes geëvacueerd na elektriciteitsbrand bij onthaalouder in Zarren

In Zarren bij Kortemark zijn er acht kinderen geëvacueerd bij een onthaalouder na een elektriciteitsbrand. De onthaalmoeder Jolien Duyck (31) kon snel reageren en de kinderen in veiligheid brengen. De brandweer was snel ter plaatse en er hoefde niet geblust te worden. Alle huishoudtoestellen zijn wel stuk.

In de Stadenstraat in Zarren is er bij onthaalouder Jolien Duyck (31) vanmiddag een brand ontstaan. Er klonken plots hevige knallen en daarna nam Jolien een brandgeur waar. Er kwam rook uit de stopcontacten en de koelkast produceerde zwarte rook. “Mijn eerste bekommernis was de veiligheid van de kindjes. Naast mijn eigen zoon, die thuis ziek was, waren er zeven kindjes tussen de zes maanden en 2,5 jaar aanwezig”, zegt onthaalouder Jolien Duyck.

Mijn eerste bekommernis was de veiligheid van de kindjes
Jolien Duyck, onthaalouder in Zarren

“Ik heb hen allemaal in een evacuatiebed gestopt en hen naar buiten gedragen. In zo’n bed zijn ze veilig want ze kunnen er niet uit. Gelukkig heb ik ook een alerte buurman die alles zag gebeuren en bij de kindjes buiten bleef terwijl ik de hulpdiensten kon bellen”, vertelt Jolien. De brandweer was snel ter plaatse en ontdekte dat het om een elektriciteitsbrand ging. Er hoefde niet geblust te worden. Er hing een brandlucht binnen, maar de rook was snel weg. 

Snel gehandeld

Omwille van de brandlucht konden de kindjes niet terugkeren, maar de onthaalmoeder heeft snel en correct gehandeld. Ook de (groot)ouders waren lovend voor het snelle handelen van Jolien. De ouders van de negen maanden oude Sil kregen een telefoon. “Ik was net bij mijn dochter in Bovekerke toen ze telefoon kreeg met de melding”, zegt grootvader Kris Depuydt. “Ik ben meteen naar hier gereden om Sil te halen. Ze zaten allemaal rustig buiten. Paniek is hier nooit geweest.”  

De schade bij de onthaalmoeder is wel groot. “Door een probleem met een kabel hebben al mijn huishoudtoestellen 400 volt binnen gekregen in plaats van 200 volt”, zucht Jolien.  Naast de stopcontacten zijn de koelkast, vaatwasser en grote diepvries daardoor stuk. 

Opa Kris met zijn kleinzoon Sil

Meest gelezen