Afghaanse jongens op de restanten van hun huis, in de provincie Khost.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Taliban vragen internationale hulp na aardbeving in Afghanistan, VN-personeel en noodhulp onderweg

De taliban, de islamistische extremistische beweging die aan de macht is in Afghanistan, vraagt de internationale gemeenschap om hulp na de verwoestende aardbeving van gisteren. Hulp van de Verenigde Naties is al onderweg. Andere internationale organisaties en landen houden zich klaar. 

De aardbeving van gisteren kostte volgens de taliban al aan zeker 1.000 mensen het leven. Zeker 1.500 mensen raakten gewond. De taliban, die sinds augustus vorig jaar aan de macht zijn in Afghanistan, vragen de internationale gemeenschap om hulp. De Afghaanse overheid beschikt zelf niet over de financiële middelen om de noodlijdende bevolking in zulke extreme omstandigheden te helpen.

Verschillende landen en internationale organisaties hebben al hulp beloofd of houden zich klaar om hulp te sturen. De topman van de Verenigde Naties zegt dat hulpverleners, medisch materiaal, voedsel en noodopvang onderweg zijn naar de zwaarst getroffen regio. De VN is een van de weinige organisaties die na de machtsovername door de taliban actief is gebleven in Afghanistan.

Ook de Europese Unie en Japan houden zich klaar om hulp te sturen. En Zuid-Korea belooft 1 miljoen dollar humanitaire hulp. De Verenigde Staten hebben naar eigen zeggen nog geen aanvraag gekregen van de taliban. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat er de komende dagen overleg zal zijn tussen de taliban en de VS over mogelijke Amerikaanse humanitaire hulp.

BEKIJK - Er wordt nog steeds naar overlevenden gezocht in het puin na de dodelijke aardbeving in Afghanistan:

Videospeler inladen...

De aardbeving treft een land dat sowieso al diepe ellende doormaakt. Sinds de terugtrekking van de internationale troepen en de machtsovername van de taliban riskeren miljoenen mensen toenemende honger en armoede. Het gezondheidssysteem staat er zwaar onder druk. Afghanistan staat ook in de top 15 van de zwaarst getroffen landen met ernstige ondervoede jonge kinderen. 

De aardbeving had een kracht van 5,9 tot 6,1, naargelang de bron. Het aantal doden en gewonden zou de komende dagen nog meer kunnen oplopen. De communicatie met het getroffen gebied verloopt heel moeizaam, geven de taliban toe. Er wordt ook vermoed dat verschillende mensen nog onder het puin van huizen of andere gebouwen liggen. De zoekacties naar overlevenden gaat moeizaam in de verafgelegen dorpen in het bergachtige gebied in het oosten van het land. Sommigen graven met hun handen in het puin van de huizen op zoek naar overlevenden.

Meest gelezen