© Zoonar.com/Oleksii Hrecheniuk - portal.belgaimage.be

België heropent midden juli ambassade in Kiev

België zal vanaf midden juli zijn ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev heropenen. De ambassade was sinds 1 maart gesloten naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

België volgt het voorbeeld van andere Europese landen die hun ambassade in Kiev reeds heropend hebben. Volgende maand zal een Belgisch diplomatiek team er als eerste opnieuw aan de slag gaan. Daarna zal geleidelijk aan ook het plaatselijk personeel volgen.

“De heropening zal nauwere contacten met de Oekraïense autoriteiten mogelijk maken, met name in de context van de veiligheidssituatie en de aanvraag van Oekraïne om lid te worden van de EU", klinkt het. Oekraïne krijgt vandaag op de Europese top het statuut van kandidaat-lidstaat toegekend.

Dat de Belgische ambassade opnieuw de deuren opent, geldt volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) als een "belangrijk signaal van weerbaarheid en steun aan de Oekraïners". Maar "het is ook van belang vanuit het oogpunt van de wederopbouw, waar ook Belgische bedrijven een rol in hebben te spelen".

Sinds de ambassade de deuren sloot, is de Belgische ambassade in Polen het contactpunt voor Belgische onderdanen die in Oekraïne verblijven.

Meest gelezen