Bouwwijze van zolder had impact op zware brand in appartementsgebouw in Opwijk

De zware brand in een appartementsgebouw in Opwijk een dik jaar geleden, kon zich sneller uitbreiden door de manier waarop de zolder gebouwd werd. Dat blijkt uit een onderzoek van onafhankelijke experten. Bij de brand gingen elf dakappartementen in vlammen op. Omdat het om een recent gebouw ging, werd onderzocht of de bouwwijze een rol speelde, en dat blijkt nu het geval.

Op 9 april 2021 werd Opwijk opgeschrikt door een zware brand in het centrum van de gemeente. In totaal gingen elf dakappartementen in vlammen op. Een twintigtal andere appartementen in hetzelfde gebouw werden fel aangetast door de brand en waren tijdelijk onbewoonbaar. Na de evacuatie werd een bewoonster van 92 onwel. Ze overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Al snel werd duidelijk dat de brand niet aangestoken was, maar dat die ontstond op de zolder van een van de appartementen. Vervolgens richtte minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een onafhankelijke expertengroep op om te onderzoeken hoe de brand zich zo snel kon verspreiden, en, of de bouwwijze van het appartementsgebouw een impact had op de verspreiding van het vuur.

Zolderruimte

Nu het onderzoek afgerond is, blijkt dat het geval te zijn. "Het rapport stelt vast dat de snelle ontwikkeling en uitbreiding van de brand onder meer te wijten is aan de gemeenschappelijke zolder", zegt Jan De Saedeleer van de onderzoekscommissie. "Dit was één grote, aaneengesloten ruimte waar veel hout aanwezig was. De brand heeft in deze ruimte heel wat tijd gekregen om zich ongemerkt te ontwikkelen."

brandweer Vlaams-Brabant West

"De uitbreiding naar de andere appartementen is het gevolg van het instorten van het dak waardoor er gaten werden geslagen in het plafond tussen de zolder en de appartementen", gaat De Saedeleer verder.  "De grote zolderruimte was bovendien slechts via een zolderluik toegankelijk en ontbrak een zoldervloer met voldoende draagvermogen om een brandweerinterventie toe te laten."

Het is essentieel dat we uit rampen, zoals de brand in Opwijk, lessen trekken voor de toekomst

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V)

Tijdens het onderzoek werd ook bekeken of de huidige voorschriften over brandveiligheid moeten aangepast worden om gelijkaardige branden in de toekomst te vermijden. Het onderzoeksrapport wordt overgemaakt aan de Hoge Raad voor Beveiliging tegen Brand en Ontploffing die gaat bekijken of de huidige brandveiligheidsvoorschriften moeten worden aangepast.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden deelt haar visie. “Het is essentieel dat we uit rampen, zoals de brand in Opwijk, lessen trekken voor de toekomst", zegt Verlinden. "De vaststelling dat het vuur zich razendsnel kon verspreiden via de open zolder is een belangrijk aandachtspunt voor alle partners die betrokken zijn bij brandpreventie. Het is ook een goede zaak dat de te trekken lessen uit deze brand ruim worden gedeeld.”

Meest gelezen