archieffoto

Vanavond start Couleur Café: dit zijn de drie tips van dj Blck Mamba

Vanavond start in het Ossegempark aan het Atomium in Brussel Couleur Café. Deze editie van het driedaagse festival focust op afropop en Brussels talent. De Brusselse dj Blck Mamba speelt er dus een thuismatch en tipt drie niet te missen acts. 

Blck Mamba (Noonah Eze) heeft een wekelijkse radioshow op Studio Brussel, is grafisch designer en speelt dj-sets in clubs en op festivals wereldwijd. Vanavond om 17 uur opent ze zelf de Black Stage van Couleur Café met haar eigenzinnige mix van hiphop en global club sounds. 

Voor deze editie ligt de klemtoon van Couleur Café op afropop. Daarnaast wil het festival de muzikale variatie uit Brussel tonen, met op de affiche onder anderen Blck Mamba, Zwangere Guy (op  vrijdag) én STIKSTOF (op zondag) en de Molenbeekse rai-zanger TiiwTiiw. 

Dit zijn de drie tips van dj Blck Mamba: 

1. Dj Maphorisa

De Zuid-Afrikaanse producer en dj Maphorisa sluit vanavond de Black Stage af. "Niet meer dan terecht", volgens dj Blck Mamba. "Hij draait het Zuid-Afrikaanse genre amapiano - een mix tussen deep house, jazz en elektronica - dat wereldwijd opgang aan het maken is. Waarschijnlijk krijgen we een mix van zijn eigen producties en de heetste amapiano-tracks van het moment."

Ik kan me bijna niet inbeelden dat je van amapiano niet gelukkig wordt

Dj Blck Mamba

Dj Blck Mamba is al langer fan van het genre. "Amapiano klinkt heel soulvol en jazzy", vertelde ze vorig jaar al op Studio Brussel. "Het is perfect voor op een zomerse dag. Voor velen is het ook de ideale aperomuziek. Het is ontstaan toen een dj house aan het spelen was en een muzikant daarboven piano speelde. Dan hebben ze er nog een stem aan toegevoegd en zo is het genre geboren. Ik kan me bijna niet inbeelden dat je er niet gelukkig van wordt." 

Beluister "Izolo" van dj Maphorisa & Tyler ICU:

2. Pongo

De naam Pongo zegt je misschien niet meteen iets, maar de kans dat je de  stem van de Angolees-Portugese Engracia Domingos da Silva (haar echte naam) kent is al een pak groter.

Ze zong de hit "Kalemba (Wegue Wegue)" van Buraka Som Sistema, een song die ze ook mee schreef en ze was een van de frontvrouwen van de Portugese groep. 

Beluister "Kalemba (Wegue Wegue)" van Buraka Som Sistema:

"Ze staat er nu solo en gaat back to the roots zoals op haar jongste album “Sakidila”", legt Blck Mamba uit. "Music and dance gaan hier hand in hand, want stilstaan bij haar show is onmogelijk. Ik hoop dat Brussel klaar is voor Pongo’s energieke show bringing the kuduro vibes to Couleur Café." (kuduro is een dansbare stijl die ontstaan is in Angola in de jaren 80, red.). 

Beluister "Bruxos" van Pongo:

3. Omah Lay

Omah Lay staat zaterdagavond laat op de Green Stage. Hij is nog maar 24. Elke nieuwe single levert hem tientallen miljoenen views op en hij is een inspiratiebron voor ontelbare jonge Afrikanen. BBC zette hem in hun "Hot for 2021"-lijst en dit voorjaar kwam er een samenwerking tussen hem en Justin Bieber uit: "Attention". 

"Tijdens mijn reis naar Nigeria was hij elk uur op de radio, want hij is een van hun nieuwe sterren", legt Blck Mamba uit. "Ik heb heel veel naar hem geluisterd tijdens de lockdown en ik ben zo blij dat ik hem nu live zal zien. Zijn emotionele afropop is de ideale vibe voor op een zwoele zomernacht." 

Beluister "Godly" van Omah Lay:

Vorig jaar uitte Couleur Café zijn bezorgdheid over de vele muzikale evenementen op de Heizel. Dit voorjaar was er ook in het Ossegempark al  CORE, het nieuwe tweedaagse festival van Werchter en Tomorrowland en begin juli is er Brosella. Ze vreesden toen voor hun eigen voortbestaan door de bikkelharde concurrentie. Maar zo'n vaart liep het niet.

Integendeel, drie jaar na de vorige editie, liep de ticketverkoop volgens de organisatie "verrassend vlot". Volgens Irene Rossi omdat "Couleur Café een gevestigd festival is met een grote fanbasis". Zaterdag is het festival al uitverkocht. 

Bekijk hier onze festivalkaart waarop de meerdaagse festivals die deze zomer in Vlaanderen en Brussel plaatsvinden, gebundeld staan. Elk bolletje staat voor één festival: klik het aan om een korte infofiche, en de link naar de website van het evenement te vinden. Klik één van de maanden links bovenaan aan, om enkel de festivals in die maand te zien op de kaart. Je kan inzoomen, zo zie je duidelijk in welke gemeenten of steden verschillende meerdaagse festivals worden georganiseerd.

Meest gelezen