Premier De Croo: "Europa moet één energieblok vormen, anders gaan er ongelukken gebeuren"

De gasbevoorradingsproblemen in landen als Duitsland en Nederland bewijzen voor premier Alexander De Croo (Open VLD) dat de Europese landen dringend één energieblok moeten vormen. "Als we nu niet als één blok gaan werken, zouden we deze winter wel eens geconfronteerd kunnen worden met nóg hogere prijzen en misschien zelfs tekorten", waarschuwde de premier bij het begin van een Europese top in Brussel.

Door de verminderde gastoevoer vanuit Rusland zag de Duitse regering zich vandaag genoodzaakt om op te schalen naar de tweede fase van zijn nationaal noodplan voor gasbevoorrading. Duitsland is sterk afhankelijk van Russisch gas en wil vermijden dat het de komende winter te maken krijgt met bevoorradingsproblemen.

Net als Nederland had Duitsland eerder de eerste fase van het nationale noodplan - de zogenoemde early warning - geactiveerd. 

Dat is in België nog niet aan de orde, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Dit betekent volgens de minister echter niet dat de situatie niet ernstig is. "Het risico dat de prijzen nog stijgen en hoog blijven is reëel", waarschuwt ze.

Van der Straeten zei vanmiddag in de Kamer dat de Belgische regering bezig is het eigen noodplan te verfijnen, om ervoor te zorgen dat Belgische gezinnen altijd hun huizen zullen kunnen blijven verwarmen en dat de veiligheid altijd gegarandeerd blijft.

BEKIJK - De reactie van minister Van der Straeten op een vraag van N-VA-Kamerlid Bert Wollants over de gevolgen van de Duitse alarmfase op ons land:

Videospeler inladen...

In de rand van de Europese top die vandaag en morgen in Brussel plaatsvindt, verzekert premier Alexander De Croo dat de gasvoorraden in ons land op dit moment al hoger zijn dan normaal, “we liggen voor op schema”.  

Maar dat Duitsland zich genoodzaakt ziet op te schalen naar een hogere fase, legt volgens de eerste minister wel het grote probleem bloot: als dat land in de problemen zou komen en de Duitse industrie daardoor zou moeten worden stilgelegd, “zou dat een enorme impact hebben op de rest van Europa”, waarschuwt de Belgische premier in een reactie aan VRT NWS. 

Videospeler inladen...

“Vandaar”, zo gaat De Croo verder, “dat ik terugkom op een punt dat ik de voorbije maanden ook al gemaakt heb: nu moeten we eindelijk één energieblok zijn, gebruikmaken van een gemeenschappelijk aankoopbeleid en de handrem van het plafonneren van de prijzen achter de hand houden om te kunnen ingrijpen.” 

De Croo maakt dit punt al enkele maanden op Europese toppen, en krijgt nu naar eigen zeggen meer gehoor. "Iedereen begrijpt dat als iedereen eerst aan zichzelf denkt, dan gaan we allemaal samen ten onder." 

BEKIJK - "Verschillende Europese landen vinden dat Europa meer moet inzetten op groepsaankopen om de Europese gasvoorraden voor de winter gevuld te krijgen. Duitsland doet dat nog altijd niet", legt Rob Heirbaut uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Daarom wil De Croo de energiecrisis dus opnieuw op tafel leggen, op de top die nu plaatsvindt in Brussel. 

Concreet zal de premier er bij de Europese Commissie op aandringen om deze zomer aan hetzelfde zeel te trekken en een aantal dingen samen te doen om ervoor te zorgen dat de EU-lidstaten goed de winter doorkomen.

“Als we het nu niet gemeenschappelijk doen, gaan er ongelukken gebeuren”, vreest De Croo. “Zoniet zouden we de komende winter wel eens geconfronteerd kunnen worden met nog eens hogere prijzen en misschien zelfs tekorten. Dat is het laatste dat we moeten hebben.” Volgens De Croo wordt er gedacht aan een extra EU-top speciaal rond energie.

BELUISTER - Energiedeskundige Lucia Van Geuns legt in "De wereld vandaag" op Radio 1 dat Europa nu in een lastige spagaat zit:

Meest gelezen