Kobalt, Congo, archieffoto

Conflict over een van 's werelds grootste kobaltmijnen in Congo escaleert

In de Democratische Republiek Congo is een dispuut over een van de grootste koper- en kobaltmijnen ter wereld aan het escaleren, waardoor de export van kobalt verstoord dreigt te raken. Een topman van het Congolese staatsmijnbedrijf voor koper en kobalt zegt dat hun partner, een Chinese metalenproducent, zo’n 7,3 miljard euro achterstallige betalingen aan hen verschuldigd is. "Het gaat om de grootste oplichterij van de voorbije twintig jaar", volgens het staatsmijnbedrijf.  

De relaties tussen het Congolese staatsmijnbedrijf Gécamines en de Chinese metalenproducent CMOC hebben een dieptepunt bereikt. De basis van het dispuut ligt bij royalty's die door de Chinese metalenproducent CMOC betaald moeten worden.

Maar CMOC ontkent de aantijgingen, bestempelt ze als "ongerechtvaardigd". Gécamines, dat een belang van 20 procent heeft in de Tenke Fungurume-mijn in het zuidoosten van Congo, verwijt controlerend aandeelhouder CMOC onderrapportage van minerale reserves. Bovendien verbergen ze volgens het staatsmijnbedrijf gegevens om te vermijden dat ze hogere betalingen moeten doen.

"Het is genoeg geweest"

Eerder dit jaar oordeelde een rechtbank dat de mijn gerund moet worden door een tijdelijke beheerder, totdat beide partijen hun dispuut opgelost hebben. Maar CMOC zegt dat het nog steeds de leiding heeft over het project en dat het "business as usual" is.

Als een huwelijk niet blijkt te werken, dan volgt er altijd een scheiding

Adjunct-topman Gécamines

Gécamines verscherpt nu de toon en dreigt ermee het partnerschap volledig op te zeggen en de rechten terug te nemen. Volgens Gécamines is de Chinese metalenproducent bijna 5 miljard euro aan royalty's verschuldigd en Gécamines wil ook bijna 2,3 miljard euro aan interest, zei adjunct-topman Leon Mwine Kabiena.

"Als een huwelijk niet blijkt te werken, dan volgt er altijd een scheiding", aldus Kabiena. "Het gaat om de grootste oplichterij van de voorbije twintig jaar en voor Gécamines is het genoeg geweest."

Kobalt, Congo, archieffoto
AP2004

Het escalerend conflict is belangrijk, omdat Congo in de wereld een erg grote leverancier van kobalt is, een grondstof dat voor de fabricatie van veel batterijen van elektrische wagens essentieel is. De Tenke Fungurume-mijn was vorig jaar een van de grootste kobaltproducenten ter wereld en is eveneens een grote koperleverancier.

Het dispuut kadert ook in de inspanningen van de Congolese president Felix Tshisekedi om de mijnbouwdeals onder de loep te nemen die afgesloten werden onder zijn voorganger Joseph Kabila.

Meest gelezen