Nadat flauwgevallen WK-finaliste uit water werd gered: "Wie alleen is, is vogel voor de kat"

Flauwvallen onder water, het is levensgevaarlijk. Dat zegt sportarts Tom Teulingkx, nadat de Amerikaanse synchroonzwemster Anita Alvarez gisteren het bewustzijn verloor tijdens de WK-finale. "Wie alleen is, is alleszins een vogel voor de kat." Watersporten doe je dus best altijd met twee, zo raadt de sportarts aan. 

Een spannend moment en niet om de juiste redenen gisteren tijdens de WK-finale synchroonzwemmen in Boedapest. De Amerikaanse zwemster Anita Alvarez verloor na haar oefening het bewustzijn en zonk naar de bodem van het zwembad. Het was haar trainster die het water in dook en zo haar leven kon redden.

Hoe het komt dat Alvarez het bewustzijn verloor, is nog niet duidelijk. Sportarts en voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen Tom Teulingkx heeft wel een mogelijke verklaring. "Het evenwichtsorgaan wordt enorm op de proef gesteld bij synchroonzwemmen", vertelt hij in "De Wereld vandaag" op Radio 1. "Ze doen tal van pirouettes en dat nog eens in zuurstofnood. Dat kan natuurlijk leiden tot een syncope of bewustzijnsverlies."

Beluister hier het volledige gesprek met sportarts Tom Teulingkx:

Snelle reactie cruciaal

De snelle reactie van de trainster van Alvarez was echt van levensbelang, zegt de sportarts. "Duizeligheid kan onder water gigantische problemen geven waardoor je jezelf niet meer in veiligheid kan brengen." Bovendien doet je lichaam onder water niet wat het normaal boven water wel zou doen.

"Meestal val je gewoon neer en wordt het evenwicht opnieuw hersteld. Er kan dan weer bloed en zuurstof naar de hersenen stromen", legt Teulingkx uit. "Onder water blijft je lichaam verticaal en blijven deze personen bewusteloos. Ze gaan dikwijls ook nog ademen waardoor ze water in de longen krijgen. Deze cocktail is natuurlijk echt levensgevaarlijk."

BEKIJK - Het verslag uit "Het journaal" van de reddingsactie op het WK Zwemmen in Hongarije:

Videospeler inladen...

Altijd met twee

Ook de longen van Alvarez vulden zich met water, ze kon zo'n twee minuten niet ademen. "Mensen kunnen hun adem onder water maar maximum 2 tot 3 minuten inhouden en dat is voor getrainde personen", weet Teulingkx. "Als het langer duurt, geraak je echt wel in gigantische problemen en ziet het er meestal heel slecht uit."

De sportarts heeft daarom een duidelijke aanbeveling. "We raden bij alle watersporten - of je nu in een bootje zit of zwemt - aan om het altijd met minstens twee te doen. Want als je een syncope alleen krijgt, ben je een beetje een vogel voor de kat. Niemand kan je redden en je kan jezelf niet in veiligheid brengen. Iemand altijd bij jou hebben of iemand die supervisie doet, is essentieel voor mensen die watersporten doen."

Als je een syncope alleen krijgt, ben je een beetje een vogel voor de kat

Sportarts Tom Teulingkx

Onderliggende oorzaak?

Met Alvarez liep het gelukkig goed af, al voor de tweede keer overigens. Ook tijdens een andere wedstrijd viel de Amerikaanse synchroonzwemster al eens flauw. "Een tweede keer doet ons artsen toch altijd denken aan een onderliggende oorzaak. Ik denk dat zeker in haar geval verder onderzoek zal moeten gedaan worden."

Volgens haar trainster hoopt Alvarez morgen wel te kunnen deelnemen aan de teamwedstrijd. "Dat lijkt me verbazingwekkend", reageert Teulinckx. "We moeten eerst medisch zeker zijn dat er verder niets aan de hand is. Hopelijk gebeuren die onderzoeken en kan men groen licht geven om verder te sporten.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen