Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Hoorzitting bestorming Capitool: "Trump zette druk op Justitie om uitslag verkiezingen te laten veranderen"

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft geprobeerd om het departement Justitie te gebruiken om de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020 te laten veranderen. Dat was de conclusie op de vijfde hoorzitting over de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar. “Trump zette grote druk op de zittende minister van Justitie Rosen om het gerucht te verspreiden dat de verkiezingen gestolen en corrupt waren”, vertelt VS-correspondent Björn Soenens.

De openbare hoorzitting op donderdag, de vijfde alweer in de reeks, stond in het teken van de druk die Trump destijds op het departement Justitie uitoefende om de verkiezingen officieel “gestolen” te laten verklaren. 

De hoorzittingen zijn bedoeld om aan het Amerikaanse publiek uit te leggen dat Donald Trump en een aantal sleutelfiguren in zijn entourage achter de schermen hebben geprobeerd om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 om te keren, en dat diezelfde mensen hebben bijgedragen tot de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Wat is er op 6 januari ook alweer gebeurd?

Op 6 januari 2021 bestormden honderden mensen het Amerikaanse parlement, uit ontevredenheid over de uitkomst van de presidentsverkiezingen, gewonnen door Joe Biden. Vier mensen kwamen om het leven, van wie er een werd doodgeschoten door de politie. Vier politieagenten die bij de verdediging van het complex betrokken waren, pleegden later zelfmoord. Meer dan honderd mensen raakten gewond. 

Jeffrey Rosen, toenmalig minister van Jusitite, getuigde voor de onderzoekscommissie dat hij onder zware druk stond van Trump, die tussen 31 december en 3 januari bijna dagelijks contact met hem opnam. "Op een bepaald moment stelde hij voor een zogezegde aanklager voor kiezersfraude aan te stellen. Hij vroeg me ook meermaals om een ontmoeting met zijn advocaat Rudy Giuliani.”

Trump wilde in de dagen voor de bestorming Rosen laten vervangen door iemand die wel bereid was om een brief te schrijven naar strijdstaten dat er fraude was gepleegd, ondanks totaal gebrek aan bewijs daarover.

“Jeffrey Clark, een onbekende milieuadvocaat, zou dan plots justitieminister worden omdat hij mee wilde doen met wat Trump verlangde”, aldus Soenens. “Topmensen bij Justitie dreigden met collectief ontslag, en Trump liet het plan uiteindelijk varen.” Er is intussen ook een huiszoeking bij Clark gebeurd.

Meest gelezen