John Carlos (links) en Tommie Smith (rechts)

KU Leuven reikt eredoctoraten uit aan voormalige Olympiërs Tommie Smith en John Carlos

De Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven heeft een eredoctoraat uitgereikt aan de twee voormalige Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos. Meer nog dan voor hun sportieve prestaties, zijn ze wereldberoemd omwille van hun stil protest voor gelijkheid en mensenrechten tijdens de Olympische Spelen van 1968.

In oktober 1968 won de 24-jarige Tommie Smith de 200 meter sprint op de Olympische Spelen in Mexico. John Carlos, toen 23 jaar, behaalde brons. Tijdens de podiumceremonie stapten de twee met zwarte sokken het podium op: de sokken waren een symbool om armoede aan te kaarten. Smith droeg een zwarte sjaal om zwarte trots uit te beelden, Carlos een ketting die verwees naar de lynchpartijen waarmee zwarte personen doorheen de geschiedenis te maken kregen. Tijdens het volkslied bogen de twee atleten hun hoofd en staken hun vuist hoog in de lucht, het teken van de Black Power-beweging. 

Tommie Smith en John Carlos op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico.

De twee atleten werden na hun actie op boegeroep onthaald in het stadion en werden de dag nadien uit het Amerikaans Olympisch team gehaald. Pas jaren later werden de twee in eer hersteld. De gebeurtenis is een iconisch moment in de sportgeschiedenis. 

BEKIJK - "Eind de jaren 60 wilde niemand met ons gezien worden uit vrees voor represailles, nu wil iedereen met ons op de foto", leggen Tommie Smith en John Carlos uit in "Terzake":

Videospeler inladen...

De KU Leuven-faculteit eerde Smith en Carlos met de uitreiking van een eredoctoraat tijdens een ontroerende ceremonie. Voordien was er ook een rondetafelgesprek met Kim Gevaert en Kevin Young, de Amerikaan die ruim 25 jaar het wereldrecord op de 400 meter horden op zijn naam had. 

Gisteren werd de gebeurtenis al vereeuwigd door de onthulling van een glasplaat aan de faculteit. Daarop zijn de contouren van de foto van de podiumceremonie, waarop Smith en Carlos hun vuist hoog in de lucht heffen met gebogen hoofd, te zien. Bovenaan staan de woorden "A pair of gloves that changed the world".

Meest gelezen