Radio 2

Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) stopt in 2024 met politiek

Burgemeester van Waregem Kurt Vanryckeghem (56) stopt in 2024 met politiek. Dat kondigde hij vandaag zelf aan. “Politieke carrières eindigen meestal in mineur, maar ik ben een gelukkig man om in 2024 op een hoogtepunt te stoppen”, zegt de Waregemse burgervader. Hij wil alle kansen geven aan de jongeren in de partij. 

Kurt Vanryckeghem zal de burgemeesterssjerp doorgeven aan zijn opvolger op 1 december 2024. In mei 2024 neemt hij niet deel aan de Vlaamse verkiezingen en in oktober 2024 staat hij ook niet op een lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Mijn partij heeft genoeg mensen om mijn verlies, vooral in de lokale verkiezingen, op te vangen. Daar lig ik niet echt wakker van, ook al besef ik dat ik in 2012 met 7.000 voorkeurstemmen en in 2018 met 6.866 voorkeurstemmen mee voor de volstrekte meerderheid heb gezorgd in mijn gemeente.”

Toekomst ligt open

Het is een zeer nuchtere overweging van Vanryckeghem zonder emotie, pathos en grote woorden. “Ik heb nog niet nagedacht, laat staan bepaald, wat ik na mijn politieke carrière zal aanvangen. In 2024 word ik er 59, maar voor iemand met mijn ervaring zal er nog wel iets uit de bus komen. Het wordt geen politiek of zelfs maar een functie in de partij. Ik ben er klaar mee. Ik ben zeer tevreden over mijn politieke loopbaan, de komende 2 jaar ga ik er nog vol tegenaan. Het afscheid in 2024 is ook in de allerbeste verstandhouding met de partij vastgelegd.”

In 2024 stop ik met politiek, zelfs geen functie in de partij. Maar wat de toekomst me daarna zal brengen weet ik nu nog niet!

Kurt Vanryckeghem (CD&V), burgemeester en Vlaams Parlementslid

30 jaar lokale politiek

Kurt Vanryckeghem, zoon van Jozef Vanryckeghem die tussen 1988 en 1991 burgemeester was van Waregem, volgde in 2007 Yolande Dhondt op, ook een CD&V politica. Hij haalde de sjerp binnen als kopman van de toenmalige CD&V. In 2019 raakte hij in het Vlaams Parlement met meer dan 15.000 voorkeurstemmen. Dat was minder dan in 2014 toen hij meer dan 18.000 stemmen haalde voor het Vlaams Parlement. Maar door zijn 8ste plek op de lijst, raakte hij niet verkozen. “Dat beschouw ik nog altijd als een pijnlijke ervaring. Ik had toen zoveel meer kunnen doen voor de regio, maar het mocht niet zijn.”

Kurt Vanryckeghem is opgelucht dat hij zijn boodschap kon brengen.
Radio 2

Obama op bezoek

In 2017 bracht president Barak Obama een bezoek aan de begraafsplaats Flanders Fields voor Amerikaanse soldaten in Waregem. “Dat vind ik nog steeds één van de hoogtepunten. Maar ook dat we Waregem klaargestoomd hebben voor de toekomst. Vooral de laatste 3 legislaturen is Waregem een moderne, bruisende en ondernemende stad geworden”, aldus Vanryckeghem. “Ik voel me opgelucht. Het is een signaal voor de partij dat ze kunnen beginnen zoeken naar een opvolger.”

Meest gelezen