AFP or licensors

Eén jaar na zijn overlijden: lichaam van softwarepionier McAfee ligt nog steeds in Spaans mortuarium

Eén jaar na zijn overlijden, is het lichaam van de Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee nog steeds niet begraven of gecremeerd. Zijn lichaam ligt nog steeds in een mortuarium in de Spaanse stad Barcelona, omdat er onenigheid is over de doodsoorzaak. 

John McAfee werd op 23 juni vorig jaar dood gevonden in zijn cel in een gevangenis bij Barcelona, op 75-jarige leeftijd. Hij zat vast op verdenking van belastingfraude en zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. 

Uit een autopsie bleek dat de man overleden was aan zelfdoding, maar zijn weduwe Janice Dyson betwist dat. Zij dringt aan op een nieuwe lijkschouwing en verder onderzoek. Een onderzoeksrechter weigerde dat, maar daartegen is Dyson in beroep gegaan. En die zaak, die loopt nog steeds. 

Ondertussen heeft zijn weduwe ook al een petitie opgestart, die vraagt om een "onafhankelijke autopsie". De petitie werd al door meer dan 1.300 mensen ondertekend. 

Wie met vragen zit over zelfdoding kan surfen naar www.zelfmoord1813.be of bellen naar 1813.

McAfee richtte in de jaren tachtig het bekende antivirusbedrijf McAfee op en stortte zich later in de cryptovaluta. De Amerikaanse justitie verdacht hem ervan dat hij van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangifte had gedaan en dus miljoenen dollars niet had aangegeven. 

Volgens de zakenman waren de beschuldigingen politiek gemotiveerd, omdat ze te maken zouden hebben met zijn politieke ambities: hij wilde meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen en zou dan de fiscus gaan aanpakken. In oktober 2020 werd hij gearresteerd in Barcelona.

Meest gelezen