Copyright Mariagaard

Middelbare school Mariagaard in Wetteren koopt 25 fietsen om eigen fietsdeelsysteem op te zetten

School Mariagaard in Wetteren heeft 25 nieuwe fietsen aangekocht om vanaf het volgende schooljaar een eigen fietsdeelsysteem op te starten. Het gaat om een proefproject. Het is de bedoeling dat de leerlingen de fietsen gebruiken bij schooluitstappen, en zo wordt het duurdere busvervoer vermeden.

Wanneer er uitstappen worden gepland in de middelbare school worden die steevast met de bus gedaan. Maar dat wordt duur, want de stijgende brandstofprijzen worden ook daar doorgerekend. Dus zoekt de school alternatieven om het vervoer bij uitstapjes duurzamer en goedkoper te maken. Met de aankoop van 25 fietsen, die gebruikt zullen worden in een fietsdeelsysteem binnen de school, kunnen kleine verplaatsingen gebeuren.

Duur met de bus

Directeur Thomas Declercq wil hiermee de schoolfactuur zo laag mogelijk houden, want de prijs loopt op: "Als je met een klas een uitstap doet, dan moet je al snel een volledige bus afhuren, dat kan niet per persoon. Dat wordt al snel ongeveer 20 euro per leerling. En dan gaat het om een verplaatsing van minder dan 10 kilometer."

Als je met een klas een uitstap doet, dan moet je al snel een volledige bus afhuren
Directeur Thomas Declercq

Het idee voor de deelfietsen wordt ook mogelijk gemaakt door aanpassingswerken aan de Zuidlaan in de buurt: "De fietspaden tussen onze school en Wetteren worden breder, meer dan dubbel zoveel. En die zullen mooi gescheiden zijn van het autoverkeer dat het ook aangenamer en veiliger zal maken."

Proefproject

De fietsen zijn er voor alle leerlingen, ook voor die van het internaat, want die hebben vaak geen eigen fiets op de school. De fietsen kunnen gebruikt worden om naar de verschillende omliggende gemeenten en steden te rijden. Het gaat om een proefproject dat zal geëvalueerd worden. Indien het een succes is, zal de school extra fietsen aankopen. 

De fietsen zullen ook op school zelf onderhouden en hersteld worden. "In de afdeling sport zal er een nieuwe opleiding 'arbeidsfinaliteit' zijn. Het gaat om leerlingen die iets minder graag studeren maar graag met sport bezig zijn. Die zullen regelmatig de fietsen eens onder de loep nemen." Een win-winsituatie dus.

Het proefproject met de deelfietsen is niet de enige verandering waar de school mee bezig is, vanaf 1 september is het bruin-wit uniform niet meer verplicht.

kasto80

Meest gelezen