Politie Brasschaat geeft voor het eerst verkeerslessen aan volwassenen met mentale beperking

De politie van Brasschaat geeft voor het eerst verkeerslessen aan 50 volwassenen met een mentale beperking in begeleidingscentrum OLO-Rotonde. Vooral de dode hoek komt aan bod. "Veel bewoners komen met de fiets naar hier", zegt OLO-Rotonde.

Vandaag komt de politie van Brasschaat voor het eerst vorming geven over de dode hoek aan 50 volwassenen met een beperking. “We doen dat vooral bij lagere scholen, voor ons is dit de eerste keer”, zegt Guy Quick, hoofdinspecteur van politiezone Brasschaat. “We passen onze lessen aan op een meer speelse en visuele manier, met rode en groene doeken. Zo begrijpen ze het beter.”

Het is voor hen belangrijk dat het duidelijk is wat er gevaarlijk is bij een vrachtwagen
Guy Quick, hoofdinspecteur politiezone Brasschaat

Voor de politie is het toch wel een speciale dag. “Een unieke ervaring. Je ziet dat de bewoners daar ook veel mee bezig zijn en dat ze verkeersveiligheid belangrijk vinden. Dat is goed, want voor hen is het belangrijk dat het duidelijk is wat er gevaarlijk is bij een vrachtwagen.” Een vervolg mag dus zeker voor hen. “Wij staan er zeker voor open om het volgend jaar opnieuw te geven.”

Drukker verkeer

De vraag om verkeerslessen kwam van OLO-Rotonde zelf. “We merken dat onze bewoners meer van het verkeer gebruikmaken, maar het gevaar moeilijk kunnen inschatten”, zegt Wouter Nachtegaele, educatieve coach bij OLO-Rotonde. “Tot grote vreugde bleek de politie ook met die vraag te zitten. Zij zagen onze bewoners ook geregeld in het verkeer.” 

Een beetje alertheid van andere weggebruikers kan zeker geen kwaad
Wouter Nachtegaele, educatieve coach OLO-Rotonde

Volgens OLO-Rotonde is het verkeer sterk veranderd en was er nood aan verkeerslessen. “Het wordt alsmaar drukker, met speedelecs en steps. Er gebeuren meer ongelukken. Onze bewoners zijn getraind om hun vast parcours af te leggen, maar ze hebben tegenwoordig meer moeite met onverwachte situaties. Een beetje alertheid van andere weggebruikers kan zeker geen kwaad.”

En ook bij de bewoners zijn ze tevreden. “Ik fiets elke dag op de fietsbaan naar Brasschaat en moet goed uitkijken voor auto’s en brommers”, zegt bewoner Koen. “Het is heel plezant om bij te leren en te zien hoe het veilig kan zijn op de baan met al die auto’s. Ik hoop dat ze deze lessen meer gaan geven.” 

Meest gelezen