Pedro Arredondo, derde van links (met zonnebril), wordt onmiddellijk met verlof gestuurd, zolang het onderzoek naar de schietpartij loopt.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Plaatselijke politiechef met verlof gestuurd na dodelijke schietpartij in school in Uvalde

In Uvalde, in de Amerikaanse staat Texas, is de chef van een lokaal politiekorps met verlof gestuurd na de dodelijke schietpartij in een lagere school een maand geleden. De politie kreeg toen veel kritiek omdat ze te laat gehandeld zou hebben. Zolang de onderzoeken naar de feiten lopen, moet de politiechef met verlof.

Op 24 mei drong een 18-jarige jongeman de Robb Elementary School in Uvalde binnen en schoot er 19 kinderen en 2 leerkrachten dood. De dader werd doodgeschoten. Na de schietpartij kwam er - onder anderen van ouders - al snel kritiek op de plaatselijke politie, met name een korps dat ingezet wordt in de scholen.

De chef van dat korps, Petro Arredondo, wordt nu met verlof gestuurd, zolang de onderzoeken naar de schietpartij lopen. De agenten van het lokale korps waren op de dag van het drama snel in de school, maar ze wachtten meer dan een uur buiten het klaslokaal waar de schutter zovele doden maakten. Ze zouden gewacht hebben op versterking van de grenspolitie, die daarna het gebouw bestormde en de dader doodschoot. 

Het hoofd van de ordediensten van de staat Texas, Steven McCraw, gaf later toe dat de politie te lang gewacht heeft om de dader uit te schakelen. De politiecommandant ter plaatse heeft "de verkeerde beslissing genomen", zei McCraw enkele dagen na de schietpartij.

De beslissing om op versterking te wachten, ging in tegen voorschriften die ingevoerd zijn na het bloedbad in de school van Columbine in de staat Colorado in 1999. Die bepalen dat de politie bij dergelijke schietpartijen zo snel mogelijk moet proberen om de schutter uit te schakelen. 

Gisteren maakte de burgemeester van Uvalde bekend dat de lagere school waar het drama plaatsvond, zal worden afgebroken. Er komt een nieuwe school in de plaats voor zo'n 600 kinderen.

Meest gelezen