Belga Images

Royals op zondag - Een wel heel diep koninklijk knikje, en Camilla is ook maar een oma die elke dag Wordle speelt

Wat doet Albert van Monaco op een expo over Noorse poolreizigers? Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kregen kroonprins Frederik en kroonprinses Mary op bezoek. Daarbij sprongen "Borgen" en één foto in het oog. Koningin Paola op wandel in een voor haar bijzonder Italiaans bos. En de 75 lonkt naar hertogin Camilla. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Albert II leert bij over zeevaarder Albert I

Prinses Charlène van Monaco is voor het eerst sinds haar ziekteverlof op officiële buitenlandse reis geweest. Ze bracht samen met echtgenoot prins Albert en kinderen prins Jacques en prinses Gabriella een bezoek aan Noorwegen waar ze eerst lunchten met koning Harald en koningin Sonja om vervolgens naar het Fram Museum in Oslo te trekken voor de opening van een tentoonstelling over Noorse poolexpedities, getiteld "Sailing the sea of science".

Aan het museum werden ze opgewacht door kroonprins Haakon die het koppel vlotjes in het Engels ontving. Alberts tweede taal is Engels, zijn moeder Grace Kelly was een Amerikaanse. 

BEKIJK - Prins Albert en prinses Charlène krijgen met hun kinderen een rondleiding in het Fram Museum (ruwe beelden):

Videospeler inladen...

Albert I, de prins der Zeeën
Waarom in godsnaam trekt de Monegaskische prinselijke familie naar een expo over poolexpedities? Albert I, de overgrootvader van prins Albert II, was begeesterd door de oceanen en een visionaire ontdekkingsreiziger (hij sprak toen al over de" kwalen" die de oceanen nu treffen door het "misbruik van de rijkdommen van de zee" en had het over "een bezorgdheid van ons allemaal").

Albert I leidde expedities naar Spitsbergen, ontwikkelde zelf meetinstrumenten, kaarten en onderzoekstechnieken en stelde zijn wetenschappelijke verzamelingen in 1889 tentoon op de Wereldtentoonstelling van Parijs. 21 jaar later richtte hij een Oceanografisch Museum op in zijn vorstendom en in 1911 een Oceanografisch Instituut in Parijs. "Om wetenschappers uit alle naties te kunnen laten samenwerken", was Alberts opzet.

(lees voort onder de archieffoto van Albert I)

Archives du palais de Monaco

Een tikkeltje "Borgen" in Nederland

Ook het kroonprinselijke paar van Denemarken was deze week op pad. Frederik en Mary bezochten Nederland. De tweedaagse stond in het teken van groene energie en innovatieve gezondheidszorg met onder meer activiteiten op een drijvend kantoor in de Rotterdamse haven en het medisch centrum van Leiden. Daar testte Mary dan weer een app uit die kinderen voorbereidt op hun ziekenhuisbezoek.

Maandagavond trakteerde de Deense delegatie op een diner met als decor de Grote Kerk van Den Haag. Opvallende aanwezige was Birgitte Hjort Sørensen, een van de actrices uit de Scandinavische hitserie "Borgen" (rol van journalist Katrine Fønsmark).

Zij opende het diner door enkele gelijkenissen tussen Denemarken en Nederland op te sommen. "De liefde voor fietsen, de liefde voor bier (Carlsberg, red.)", haalde ze aan. "En mensen uit andere landen hebben soms moeite om ons uit elkaar te houden." Een uitspraak tot groot jolijt van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de zaal. 

Met gevoel voor humor sprak "Borgen"-actrice Hjort Sørensen de gasten toe.

Volgens de actrice spreken voortaan mensen over de hele wereld Deens dankzij "Borgen". "Jullie spreken ook Deens, nee?!" Waarop Hjort Sørensen haar toespraak voortzette in het Deens en later een poging ondernam om een mondje Nederlands te spreken.

Bij aankomst aan de Grote Kerk ging prinses Mary er overigens helemaal voor in haar begroeting naar Máxima toe. Ze ging wel heel diep door de knieën als teken van respect naar een royal die hoger in functie staat (kroonprinses versus koningin). De typisch begroeting staat ook wel bekend als koninklijk knikje, curtsy of reverence, maar is geen verplichting. In Nederland schafte koningin Juliana (1909-2004) de hofknik af. Frederik en Willem-Alexander gingen voor een korte knuffel. De twee onderhouden warme contacten en zijn al jaren goede vrienden.

De buiging die niet onopgemerkt bleef, alsook de knalgele stiletto's op de gitzwarte jurk van Mary.

Albert en Paola gespot in Italië

Koning Albert (88) en koningin Paola (84) zijn vorig weekend gespot in Italië, meer bepaald op de wandelpaden van Selva di Paliano, het ornithologische natuurpark van om en bij de 470 hectare dat Paola's broer prins Antonello (Ruffo di Calabria) creëerde in de jaren 70. De lokale krant Il Messaggero bericht over het privébezoek. Een eikenbos in het reservaat was ooit een huwelijksgeschenk aan Paola's moeder. Het is dat bos dat het koninklijke paar bezocht met de kinderen van Antonello, die in 2007 overleed.

Enkele sfeerbeelden van het bos:

Paola komt uit een adellijk en kroostrijk Italiaans gezin van zeven. Onze oud-koningin is de jongste en blijft nog als enige over. Ze praatte in februari nog uitzonderlijk in de documentaire “Paola, côté jardin" over haar afkomst.

"Ik ben geboren in een huis aan de zee in Forte dei Marmi, in Toscane. We hadden een erg gelukkige jeugd met veel plezier tot de oorlog uitbrak in 1940 met de tragische dood van mijn zusje Giovannella (14). (...) We waren geen stadsmensen. Bij ons is er altijd die band met het platteland. De mensen van het platteland hadden een ongelofelijke wijsheid", vertelde ze.

Vandaar wellicht Paola's passie voor de natuur. Samen met Albert liet ze een authentieke pastorie verbouwen op het platteland in Namen waar ze vaak vertoeven en graag tuinieren. 

Albert en Paola onlangs (8 juni) met schoondochter prinses Claire bij de uitreiking van de Koningin Paolaprijs voor Onderwijs.

Camilla's levenslessen op (bijna) 75

De hertogin van Cornwall wordt op 17 juli 75 jaar. Tijd voor een interview en fotosessie bij haar thuis in Clarence House dachten ze bij de Britse editie van Vogue. Camilla vertelt, met haar typische droge humor, over enkele harde levenslessen en hoe ze de toekomst ziet. Ze is bijna 75 en "bereidt zich nog altijd voor" op haar uiteindelijke taak of job: als koningin-gemalin aan de zijde staan van echtgenoot prins Charles als hij de troon bestijgt.

Verjaardagen, ik laat ze komen en gaan
de hertogin van Cornwall staat nuchter in het leven

Over leeftijd tobt ze niet. "Wie wil er eigenlijk 75 zijn? Maar je hebt het niet voor het zeggen. Dat is het leven. Verjaardagen, ik laat ze komen en gaan. (...) Ik ben blij dat ik er nog ben", reageert ze nuchter terwijl ze benadrukt dat eenmaal je 70-plus bent, je niet veel meer aan jezelf kunt veranderen. Jezelf aanvaarden, daar draait het om.

Koningin-gemalin. De zegen voor die titel kreeg Camilla pas afgelopen februari van "the boss", haar schoonmoeder, de Queen. Wie had dat ooit gedacht toen Camilla er járen een affaire op nahield met de getrouwde Charles en zowat de meeste gehate vrouw van het Verenigd Koninkrijk moet geweest zijn? "Ik lag zo onder een vergrootglas dat ik gewoon een manier moest vinden om ermee te leven. Niemand houdt ervan constant bekeken en bekritiseerd te worden. Uiteindelijk moet je het overstijgen en doorgaan. Je moet verder met het leven", bekent ze kalm. 

Hoewel de leeftijd zich laat voelen op slopende buitenlandse reizen kijkt Camilla vol goede moed naar de toekomst. Ze is niet van plan de goede doelen of passies waarvoor ze zich inzet zomaar te laten vallen. "Je kan de dingen niet halverwege in de steek laten. Er moet nog ontzettend veel werk verzet worden", vindt ze.

Camilla zet zich onder meer in voor de problematiek van huiselijk en seksueel geweld. Ze brengt dikwijls privébezoeken aan slachtoffers en hulpverleners, ook als ze in het buitenland zit. "Het is interessant om zien hoe het eraan toe gaat in andere landen." Zo is ze ook beschermvrouwe geworden van het Mirabel Centre in Nigeria, een centrum dat slachtoffers begeleidt.

Je kan de dingen niet halverwege in de steek laten

Ook een koningin-gemalin zal zich blijven inzetten voor slachtoffers van huiselijk geweld

Naast vrouw van - en dus voltijds werkende royal - is Camilla grootmoeder van vijf, allemaal prille tieners (tussen 12 en 14) die haar berichtjes sturen en met wie ze dagelijks het razend populaire taalspelletje Wordle speelt.

Het fascineert haar vooral hoe de kleindochters beginnen te experimenteren met kledij, gekleurd haar en make-up. De kleinkinderen willen niets liever dan dat hun oma voor haar verjaardag gaatjes in haar oren laat schieten, want geloof het of niet: Camilla draagt telkens oorringen met clips of knijpers. Maar de kans is vrijwel onbestaande. "Nee, niets gaat mijn oren doorboren", laat Camilla resoluut weten in Vogue.  

Camilla met zoon Tom en dochter Laura enkel jaren terug. Hij schrijft kookboeken, zij werkt in de kunstsector. Grootmoeder is Camilla van Lola, Freddy, Eliza en de tweeling Gus en Louis.

Meest gelezen