Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Volksprotest houdt Ecuador al 10 dagen in wurggreep: "Chaos is compleet"  

Wat 10 dagen geleden begon als boerenprotest tegen de stijgende brandstofprijzen en levensduurte in het Zuid-Amerikaanse land Ecuador, is uitgegroeid tot een massaal volksprotest dat almaar gewelddadiger en grimmiger wordt. Minstens drie betogers kwamen om het leven, bijna honderd raakten gewond en nog eens honderd werden opgepakt. Bij de politie vielen al 117 gewonden. In 9 van de 24 Ecuadoraanse provincies geldt de noodtoestand.

Het gebouw van het Openbaar Ministerie in de hoofdstad Quito lijkt wel gebombardeerd, zowat alle ruiten zijn gesneuveld. Maandag werd het bestormd, dronebeelden tonen betogers die het gebouw omsingelen en brand stichten. Nu pas heeft de politie die beelden vrijgegeven. 

Bekijk hieronder de beelden van de bestorming van het Openbaar Ministerie in Quito:

Videospeler inladen...

"De chaos is compleet", weet Magaly Rodriguez García, professor geschiedenis (KU Leuven) en zelf Ecuadoraanse. "In Ambato, de stad waar ik vandaan kom, proberen de indígenas het gouverneursgebouw binnen te raken. Het protest is begonnen in de hoofdstad Quito en concentreert zich nu in de Andes-regio, maar de vrees is dat andere steden zullen volgen."

Het meest angstaanjagende is de polarisering tussen de inheemse bevolking en de hogere klassen. De haat langs beide kanten is schrikwekkend. 

Magaly Rodriguez García, Historica KU Leuven.

"Het protest breidt uit, maar wat nog het meeste angst aanjaagt, is de polarisering tussen twee kampen: de inheemse bevolking tegenover de mestiezen, de middenklasse en de elites. Of de plattelandsbevolking tegenover de stedelingen. De haat langs beide kanten is schrikwekkend. De inheemse bevolking is gewapend met stokken, de elite met golfsticks en wapens. Zij hebben de middelen om zich te bewapenen, maar de indígenas zijn zoveel talrijker. Als het zo verder gaat, is de vraag niet óf er een burgeroorlog komt, maar wanneer", analyseert Rodriguez.

Bekijk hieronder de beelden van inheems protest in Ambato:

Videospeler inladen...

Alles begon toen inheemse boeren op 13 juni belangrijke snelwegen blokkeerden in een tiental provincies en probeerden de hoofdstad Quito af te snijden. Dat veroorzaakt lege winkelrekken en grote tekorten in het hele land. De betoging en de blokkades worden georganiseerd door Conaie, de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten in Ecuador. Haar leider is vrijwel meteen opgepakt en inmiddels weer vrijgelaten, maar hij mag het land niet verlaten en moet zich twee keer per week melden bij justitie.

"Weg met de conservatieve, neoliberale regering"

De conservatieve regering van president Guillermo Lasso is kop-van-jut. Volgens de inheemse bevolking houdt het neoliberale overheidsbeleid geen rekening met hun precaire economische situatie en plooit het maar al te vlot voor de eisen van het IMF.

Studenten, leerkrachten, vrachtwagenchauffeurs en vakbonden hebben zich bij het protest aangesloten. Ze eisen een verlaging van de brandstofprijzen en prijsplafonds voor landbouwproducten. Ze willen bescherming van het inheemse grondgebied door mijnbouw en oliewinning een halt toe te roepen en meer overheidsinvesteringen in gezondheid en landbouw.

Alles of niets, de onderhandelingsmarge is heel klein en dat is het probleem

Magaly Rodriguez García, Historica KU Leuven.

Het verschil met de grote protesten in Ecuador in oktober 2019, is dat er toen een directe aanleiding was (afschaffing van de subsidies op brandstof). Nu is die er niet, legt Magaly Rodriguez uit: "Conaie heeft 10 eisen op tafel gelegd, te nemen of te laten. Alles of niets, de onderhandelingsmarge is heel klein en dat is het probleem", vindt Rodriguez. En ook de manier waarop er geprotesteerd wordt, zo heftig en gewelddadig, vindt ze heel problematisch. 

Steun vanuit Brussel

Voormalig president Rafael Correa en zijn aanhangers steunen de protesten openlijk. Correa is in Ecuador veroordeeld voor corruptie, maar kreeg politiek asiel in ons land. Vanuit Brussel is hij heel actief op sociale media en roept hij op tot vervroegde verkiezingen: "Laten we dit oplossen met stemmen en niet met kogels."

"Als de regering valt, zal er hoogstwaarschijnlijk iemand aan de macht komen die dicht bij Correa staat", interpreteert Magaly Rodriguez, "en dan kan hij amnestie krijgen en terugkeren naar Ecuador."

Bekijk hieronder de beelden van confrontaties in Quito tussen inheemse betogers en ordetroepen:

Videospeler inladen...

De Ecuadoraanse hoofdstad is gedeeltelijk lamgelegd door zo'n 10.000 inheemse betogers. Vanuit het hele land trekken zij naar Quito om hun eisen af te dwingen en afgelopen dinsdag kwam het daarbij tot hevige confrontaties met de oproerpolitie.

In de stad Puyo is één betoger om het leven gekomen, toen hij een traangasgranaat tegen zijn hoofd kreeg. Een politiebureau werd aangevallen en in brand gestoken terwijl de politie nog binnen was.  6 agenten raakten gewond, 18 zijn vermist.

Bekijk hieronder de beelden van een betoger die een traangasgranaat tegen zijn hoofd krijgt. Waarschuwing: schokkende beelden.

Videospeler inladen...

"Uiteraard is het ressentiment bij de inheemse bevolking legitiem, al eeuwenlang", besluit Magaly Rodriguez García. Ecuador is één van de landen in Latijns-Amerika waar de ongelijkheid het grootst is. De discriminatie en het racisme zijn er afschuwelijk. "De verzuchtingen van de indígenas zijn heel reëel. Maar de huidige radicalisering is voor niemand goed en kan alleen maar eindigen in nog meer bloedvergieten."

Meest gelezen