Water natuurgebied Texel in Nederland kleurt na 5 jaar opnieuw roze

Het water in een natuurgebied op Texel in Nederland kleurt roze. Dat gebeurde ook vijf jaar geleden al eens. De oorzaak is mogelijk opnieuw de grote droogte op het waddeneiland waardoor het zoutgehalte in het water hoog is en het zuurstofgehalte laag. Daardoor kunnen bepaalde organismen groeien die het water een roze kleur geven.

Een opmerkelijk natuurverschijnsel op het Nederlandse waddeneiland Texel: het water van een plas in het natuurgebied Wagejot, niet ver van het dorpje Oosterend, kleurt langzaam roze. En dat is niet de eerste keer, ook in 2017 kreeg de plas al eens een flamingo-roze kleur.

Toch was het voor boswachter Eckhard Boot van de Nederlandse natuurvereniging Natuurmonumenten schrikken. "Je gaat ervan uit dat zoiets maar een keer plaatsvindt. De kans dat het nog een keertje gebeurt, is toch klein", vertelt hij aan de Nederlandse openbare omroep NOS. "Dus toen we gisteren boven op de dijk stonden te kijken, dachten we: het zal toch niet waar zijn? Maar dat was het wel."

Toen we gisteren boven op de dijk stonden te kijken, dachten we: het zal toch niet waar zijn? Maar dat was het wel.

Boswachter Eckhard Boot van Natuurmonumenten

Droogte

Vijf jaar geleden vonden onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee een verklaring in de grote droogte. Daardoor was het zoutgehalte in het water extreem hoog en was er ook weinig zuurstof aanwezig. 

De onderzoekers ontdekten toen twee organismen in het water die de roze kleur veroorzaakten. Eén daarvan is de alg Dunaliella salina, een micro-algje dat heel goed kan gedijen in zoute omstandigheden. In grote hoeveelheden kunnen ze meren felroze laten kleuren. Daarnaast werd ook Oxyrrhis marina aangetroffen in het water. Dit roze wezentje is verwant aan zeevonk, een planktonsoort die de zee kan doen oplichten.  

Volgens ecomare-bioloog Arthur Oosterbaan werd de massale groei van beide organismen toen geholpen door een combinatie van de warmte, het hoge zoutgehalte door de droogte, het lage zuurstofgehalte en de meststoffen afkomstig van de uitwerpselen van vogels.

Boswachter Boot verwacht dat de oorzaak nu opnieuw dezelfde is. Hij benadrukt dat het een natuurlijk verschijnsel is zonder chemische oorzaak. "Verontrustend? Nee, ik denk dat het niet super negatief is dat het zich voordoet. Het enige is dat het misschien wel vaker gaat gebeuren nu het steeds warmer en droger wordt."

Meest gelezen