Werkgroep moet voorkomen dat in Haspengouw nog meer graslanden verdwijnen

In Haspengouw gaat er een werkgroep van start die moet voorkomen dat er nog meer graslanden verdwijnen. De voorbije 40 jaar is zowat de helft van de graslanden verdwenen, terwijl ze ook een grote natuurwaarde hebben.

De werkgroep "Vergeten Graslanden" wil vermijden dat er nog meer graslanden in de Vallei van de Herk en de Mombeek verdwijnen. Want veel van die graslanden zijn eeuwenoud en kunnen beschouwd worden als landschappelijk erfgoed. Maar ze zijn ook belangrijk voor de biodiversiteit.

Het is veel meer dan gras alleen

Oude, waardevolle graslanden gonzen van het leven, vertelt Ward Andriessen van Regionaal Landschap. "Het is veel meer dan gras alleen, er staan ook kruiden tussen. Sommige zijn heel zeldzaam, zelfs op Europees niveau. De vele grassen, kruiden en bloemen trekken ook talloze insecten, amfibieën, vogels en vleermuizen aan."

In de werkgroep zitten zowel experts in natuur, erfgoed, landbouw, platteland en water. "Graslanden zorgen ook voor een natuurlijke aanvulling van de grondwaterstand. En we hebben aangesloten stukken grasland nodig om overstromingen op te vangen, zodat mensen daar zo weinig mogelijk last van hebben." 

Meest gelezen