Zaak-Sanda Dia pas in maart 2023 voor hof van beroep in Antwerpen: rechter wil kennis hebben over volledig dossier

Het hof van beroep in Antwerpen behandelt pas over 9 maanden de zaak-Sanda Dia, op 13 maart 2023. De burgerlijke partijen en de openbaar aanklager hadden beroep aangetekend, omdat de rechter in eerste aanleg vond dat ze alleen over de feiten op de laatste namiddag en avond van de doop kon oordelen. De familie en de aanklager willen dat er naar het hele doopritueel wordt gekeken, en dus ook alles wat vooraf ging aan de dood van Sanda Dia in 2018.

De zaak-Sanda Dia werd vanmorgen ingeleid op het hof van beroep in Antwerpen. De zaak ligt daar nu voor, omdat de familie van Sanda, het parket  en nog andere burgerlijke partijen beroep aantekenden tegen een uitspraak van de rechter op het proces in eerste aanleg, in Hasselt. Die had op het proces gezegd dat ze niet over de hele doop, over meerdere dagen, kon oordelen. Ze wilde alleen kijken naar de feiten de laatste namiddag en de avond van 5 december 2018, aan de blokhut in Vorselaar, in de Antwerpse Kempen. Daar ging de toestand van Sanda fel achteruit, waarop hij uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht werd waar hij later stierf.

De rechter had die uitspraak dus gedaan tijdens het proces en dat was ook zo genoteerd op het zittingsblad. De burgerlijke partijen vreesden dat ze daardoor niet op al hun vragen over wat er tijdens het hele doopritueel gebeurd is, antwoorden zouden krijgen. Ze tekenden beroep aan, later deed ook de openbaar aanklager dat.  

Het hof van beroep in Antwerpen zal de zaak behandelen op 13 maart 2023, pas over negen maanden dus. Het hof wil eerst kennis nemen over de hele zaak om te kunnen oordelen over de uitspraak van de rechter in Hasselt, of zij dus alleen over de laatste uren van de doop kan oordelen.

BEKIJK - "Het komt heel hard aan voor de familie van Sanda Dia. Ze moeten opnieuw ettelijke maanden wachten", zegt advocaat Sven Mary in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De eerste berichtgeving over die datum komt heel hard aan, maar ze begrijpen het wel

Advocaat van de familie Sven Mary

Dat de zaak pas in maart volgend jaar behandeld wordt door het hof van beroep, betekent opnieuw een aanzienlijke vertraging in de zaak. De familie heeft het daar niet makkelijk mee, ook al tekende ze zelf beroep aan. Dat zegt hun advocaat Sven Mary: "De eerste berichtgeving over die datum komt heel hard aan, dan zijn we weer ettelijke maanden verder. Maar als je het de familie dan uitlegt, begrijpen ze het wel. Het zijn heel serene mensen."

Gevolgen voor de procedure?

Ook voor de 18 leden van studentenclub Reuzegom, die het meerdaagse extreme doopritueel organiseerden en die terechtstaan, betekent het dat ze nog lang moeten wachten op een uitspraak. Bovendien is het mogelijk dat de zaak nu in zijn geheel door het hof van beroep behandeld wordt, dan zou de zaak in eerste aanleg vervallen en kunnen de betrokken partijen achteraf alleen nog naar het hof van cassatie stappen. Ze zouden de kans verliezen om in beroep te gaan tegen een uitspraak.

Ik kan dat alleen vaststellen en zeggen dat ik dat betreur

Christian Clement, advocaat van een van de Reuzegom-leden

Advocaat Christian Clement, die een van de Reuzegommers verdedigt, gaat ervan uit dat het zo zal verlopen en hij betreurt dat: "We zijn een zaak in aanleg kwijt. Ik kan dat alleen vaststellen en zeggen dat ik dat betreur. Ik vind dat persoonlijk een ongelukkige gang van zaken."

Dat het hof kennis wil nemen van het hele dossier betekent niet dat hierover al een beslissing is gevallen, verduidelijkt persmagistraat van het hof van beroep Els De Brauwer. "Het hof heeft nog niets beslist, ook niet impliciet. Het is de werkwijze van het hof van beroep om kennis te nemen van het volledige dossier om een uitspraak te doen over het beroep, in dit geval tegen het zittingsblad."

Meest gelezen