Pop-upzwembad "Flow", Paul Steinbrück

"Brussel heeft 9 openluchtzwembaden nodig, nu zijn er 0"

Nu de zomer begonnen is en we al een paar hete dagen achter de rug hebben, is het nog maar eens pijnlijk duidelijk geworden: Brussel is een van de weinige hoofdsteden zonder zwemmogelijkheden in de openlucht, op één burgerproject na. "Eigenlijk zijn er in Brussel negen openluchtzwembaden nodig, op dit moment is er geen enkel", stelt Paul Steinbrück, bezieler van het project "Pool is cool". En dus zoeken Brusselse jongeren het afkoelende water massaal elders op.

Met de tropische temperaturen vorig weekend was het erg verleidelijk om je te wagen aan een verfrissende duik, ook - en zeker - in de hoofdstad. Sommigen sprongen in het kanaal; verboden en vooral ook erg ongezond door het vervuilde water. Maar veel andere opties zijn er niet om in de openlucht te zwemmen in Brussel. 

Al vele jaren wordt er in de Brusselse politiek over gepalaverd, maar nog steeds is er geen openlucht zwemmogelijkheid in de hoofdstad. Die leemte werd vorig jaar voor een stukje opgevuld door "Pool is Cool", de burgerorganisatie die al enkele jaren ijvert voor openluchtzwemmen in Brussel. Net als vorig jaar bieden ze dit jaar (vanaf 1 juli) met "Flow" een pop-upzwembad aan het kanaal in Anderlecht.

"Per dag kunnen we maximaal 300 mensen ontvangen, er kunnen 30 mensen op hetzelfde moment in het zwembad. Voor een stad met 1,2 miljoen inwoners is dat een druppel op een hete plaat", zegt Paul Steinbrück. "Maar we tonen met ons eigen project wel aan dat het kàn, als je wil. Dat het beheersbaar is, ook in de zin van veiligheid."

Met ons project tonen we aan de politiek dat het wél kan, al is het een druppel op een hete plaat

"Pool is Cool"

Een duidelijke boodschap aan de politieke wereld. "In Brussel wordt zoiets vaak vertraagd door de administratieve mallemolen. Je hebt de 19 gemeenten, het gewest, twee taalgroepen. Er zijn veel verschillende aanspreekpunten en verantwoordelijken. Dat maakt het allemaal heel complex", probeert Paul Steinbrück te verklaren. "Maar ondertussen is het begrip bij de politiek wel gerijpt."

"Al is het een beetje schrijnend dat wij het eerst hebben moeten aantonen dat het kan. Wij hadden nooit gedacht dat we met "Pool is Cool" een zwembad hadden moeten uitbaten. Toen wij startten, dachten we dat we met mooie beelden van voorbeelden uit andere landen konden aantonen hoe het wel kon en dat de politiek op de kar zou springen. De realiteit was anders."

"Trekken en sleuren"

Dat het begrip bij de politieke wereld "gerijpt" is, moet blijken uit de verschillende projecten die op til staan. Het gaat dan onder meer over een zwemvijver in Neerpede in Anderlecht, en op de Abattoir-site is een dakzwembad op komst. Maar die projecten zijn niet meteen klaar. "Het zou bovendien niet mis zijn, mochten er 9 openluchtzwembaden in Brussel zijn. Dat is dus niet voor morgen, wij zullen dus wel nog een tijdje bezig zijn", zegt Paul Steinbrück van "Pool is cool".

Het openluchtzwembad "Flow" van vzw "Pool is Cool" loopt nu langzaam maar zeker vol water, om klaar te zijn op 1 juli. Het kost de organisatie overigens flink wat geld om het zwembad draaiende te houden, zo'n 200.000 euro, terwijl ze de toegang gratis willen houden. De financiële middelen haalt "Pool is Cool" onder meer binnen via sponsoring en via subsidies van de Brusselse en Vlaamse regering.

"We hebben "Pool is Cool" voortdurend gesteund", zegt Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels). Smet is al jaren voorvechter van openluchtzwembaden in Brussel. "Toen ik in 2003/4 daarover begon, lachtte iedereen me uit. Alle andere partijen vonden dat een zot idee. Door kortzichtige politiek is het er destijds niet gekomen, opvolgers van mij hebben er toen niets meer mee gedaan. Een historische vergissing. Ik heb het dossier dan opnieuw opgenomen en we hebben nu bijvoorbeeld met de Abattoir in Anderlecht een belangrijke stap gezet."

Zweminfrastructuur is eigenlijk een overheidstaak. Nu gebeurt het door een geëngageerd team uit puur idealisme

Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

"Vandaag hebben we in Brussel - anders dan in vele andere grootsteden - geen enkele buitenzwemruimte. Dat is een belangrijke taak voor de Brusselse overheden, maar we zien dat het traag gaat. En dus hebben we vorig jaar vanuit Vlaanderen mee geïnvesteerd in het "Flow"-zwembad", laat Vlaams minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle (CD&V) weten. Het ging om een investering van 100.000 euro voor de infrastructuur en 40.000 euro projectmiddelen.

"We hebben vastgesteld dat de Brusselse overheden dit jaar hun engagement jammer genoeg niet volledig hebben voortgezet. Daarom heb ik de projectmiddelen dit jaar verhoogd naar 65.000 euro om ervoor te zorgen dat het kan doorgaan. Het is natuurlijk maar een tijdelijke oplossing met een beperkte capaciteit. We blijven erop aandringen dat er extra inspanningen gebeuren, want zweminfrastructuur is eigenlijk een overheidstaak. Nu gebeurt het door een geëngageerd team uit puur idealisme, dat hieraan moet trekken en sleuren", aldus minister Dalle.

Veiligheid

Volgens minister Dalle is het verantwoord om als Vlaamse regering steun te geven aan het burgerproject "Pool is Cool". "Er zijn heel veel banden met Nederlandstalige organisaties. En vanuit Vlaanderen geloven we dat het belangrijk is om te investeren in recreatie voor jonge mensen, die anders  - het is hen ook gegund - naar de zee of recreatiedomeinen in het binnenland gaan en waar het soms wel eens fout loopt."

Dat het door drukte en oververhitte gemoederen inderdaad wel eens fout loopt, hebben ze recent nog gemerkt in de Blaarmeersen in Gent. Gisteren waren er dan weer problemen met 200 jongeren op een trein na een bezoek aan recreatiedomein De Nekker Mechelen. Opvallend: "Pool is Cool" maakt zich sterk dat ze vorig jaar geen grote problemen hebben gehad in hun pop-upzwembad "Flow".

Door jongeren te betrekken bij het project, ligt de drempel veel hoger om je niet te gedragen

Paul Steinbrück van "Pool is Cool"

"We moeten ons ervan bewust zijn dat iedereen graag wil zwemmen en dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn. We hebben het dus gratis gemaakt. Natuurlijk was één van onze andere aandachtspunten hoe om te gaan met ruzies en discussies. Onze manier is om die zogenoemde Brusselse jongeren te betrekken bij het project. Bij de bouw zijn meer dan 50 jongeren betrokken geweest. Ook voor het beheer doen we een beroep op jongeren uit de wijken. Zo wordt het ook hun project en het project van hun vrienden. Dan is de drempel om je niet te gedragen veel hoger."

Bekijk het interview met Paul Steinbrück van "Pool is Cool" in VRT NWS Live:

Videospeler inladen...

Meest gelezen