Copyright Ignace Vandevelde

Bring Your Dog To Work Day vandaag: blinde Ignace uit Gent brengt iedere dag assistentiehond Stuart mee

Vandaag is de jaarlijkse Bring Your Dog To Work Day, en Gentenaar Ignace Vandevelde (57) heeft wel een heel goede reden om zijn hond iedere dag mee te nemen naar het werk, want hij is volledig blind. Stuart is een zwarte labrador en zijn trouwe assistentiehond. Ignace zijn vrouw is overleden en zijn twee kinderen zijn de deur uit, "Stuart is zo'n beetje mijn jongste zoon nu", vertelt hij aan Radio 2.

24 juni is de internationale Bring Your Dog To Work Day. De dag werd in 2014 gelanceerd door een bedrijf dat hondenvoeding verkoopt, maar ook geld inzamelt voor goede doelen en in het belang van het welzijn van dieren. Wereldwijd geeft de dag eens de mogelijkheid om een hond mee te nemen naar het werk: omdat het leuk is, omdat het goed is voor het mentale welzijn of zelfs nog voor andere redenen. Zoals die van Ignace Vandevelde uit Oostakker, bij Gent: hij is volledig blind en rekent iedere dag op zijn trouwe viervoeter Stuart.

Copyright Ignace Vandevelde

Zwarte labrador

Stuart is een zwarte labrador en is al jaren de vaste assistentiehond van Ignace Vandevelde. Ignace is 57 jaar en alleenstaand, zijn vrouw is overleden. Hij heeft een zoon en een dochter die de deur uit zijn. Maar hij ziet Stuart als een lid van het gezin: "Hij is mijn jongste zoon", vertelt hij aan Radio 2. "Ik ben volledig blind en hij helpt mij om mij zoveel mogelijk zelfstandig te verplaatsen."

Ik ben volledig blind en Stuart helpt mij om zoveel mogelijk zelfstandig te zijn
Ignace Vandevelde

Stuart is een driejarige zwarte labrador, een schattige reu. "Maar als hij aan het werk is, moet hij echt met rust gelaten worden. Natuurlijk weten we dat de aaibaarheidsfactor van zo'n hond heel groot is, maar het mag eigenlijk niet."

Ignace en Stuart op de bus.
Copyright Ignace Vandevelde

Overal

Ignace neemt zijn hond overal mee naartoe: tijdens het winkelen, op restaurant, op de bus en natuurlijk op het werk. Normaal gezien kan een assistentiehond overal in publieke plaatsen binnen, maar af en toe wordt Ignace toch geweigerd: "Ik wil daar zeker niet negatief over zijn. Het is al een paar keer gebeurd dat ik geweigerd ben. Maar als ik ergens naartoe ga, dan vraag ik op voorhand of dat geen probleem is. Het kan zijn dat iemand allergisch is of het kan zijn dat omwille van hun geloof het niet kan."

Soms gebeurt het dat ik geweigerd wordt, maar goed: iedereen heeft daar zo zijn visie over
Ignace Vandevelde

En als hij een etentje plant op restaurant, zegt hij ook dat hij een assistentiehond moet meenemen bij de reservatie: "En dan gebeurt het wel eens dat het niet kan. Dat is dan ook een eerlijk antwoord. Ik vraag het liever op voorhand want stel je voor: je gaat toch niet op restaurant om herrie aan de deur te hebben en dan met dwang naar buiten te moeten. Maar goed, het gebeurt. Iedereen heeft daar zo zijn visie over."

Als je er de wetgeving op naleest, zijn er verschillende zaken te lezen over het toestaan van assistentiehonden in publieke ruimtes. Normaal gezien moeten die toegelaten worden, zelfs bij de dokter en zelfs op restaurant. Indien dat niet gebeurt, kan dat gezien worden als "indirecte discriminatie":

"Het weigeren van de toegang aan een assistentiehond komt neer op een vorm van indirecte discriminatie van personen met een beperking. De ogenschijnlijk neutrale bepaling om zonder onderscheid alle honden te weigeren, heeft immers tot gevolg dat personen met een beperking in vergelijking met andere personen bijzonder benadeeld worden (artikel 4, 8°)."

Een restaurantuitbater kan voor het weigeren van een persoon met een beperking die vergezeld wordt van een assistentiehond, beboet worden.

kasto80

Meest gelezen