Alexandros Michailidis

Von der Leyen komt volgende maand met Europees noodplan voor gas: "Hopen op het beste, voorbereiden op het slechtste"

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, komt volgende maand met een Europees noodplan voor gasbevoorrading. Dat heeft de Duitse politica aangekondigd na afloop van de Europese top in Brussel. “Uit de coronapandemie hebben we geleerd dat we sterk staan en een enorme impact hebben als we met de 27 lidstaten samenwerken en verdeeldheid vermijden.” 

Nadat de Europese top gisteren vooral in het teken had gestaan van het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en een aantal andere landen, stond de vergadering vandaag in het teken van het grote energievraagstuk waar de Europese Unie tegen de winter een antwoord op moet vinden. 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) had gisteren al een schot voor de boeg gelost door ervoor te pleiten dat de EU-lidstaten in deze energiecrisis duidelijk aan één zeel moeten trekken. 

De afgelopen tijd werd duidelijk dat de Europese landen in eerste instantie naar zichzelf kijken in deze gascrisis. Gisteren nog kondigde Duitsland de alarmfase af in zijn nationale noodplan voor gasbevoorrading.

Europees noodplan

Tijdens de EU-top zijn alle verschillende nationale noodplannen van de EU-lidstaten tegen het licht gehouden, zo zei EU-Commissievoorzitter Von der Leyen na afloop van de top,“om ervoor te zorgen dat iedereen klaar is voor verdere onderbrekingen in de gastoevoer”.

Maar, zo ging Von der Leyen verder, “daarnaast werken we aan een gemeenschappelijk plan om de vraag naar gas te verminderen - samen met industrie, maar ook met de 27 lidstaten”. Want “we hopen op het beste, maar bereiden ons voor op het slechtste”, zo zei de Duitse.

“Dit doen we omdat we uit de coronapandemie hebben geleerd dat we sterk staan en een enorme impact hebben als we met de 27 lidstaten samenwerken en verdeeldheid vermijden”. Concrete maatregelen zijn de Europese leiders de afgelopen dagen nog niet overeengekomen; commissievoorzitter Von der Leyen kondigde aan dat ze haar Europese noodplan in juli zal voorleggen aan de verschillende EU-leiders. 

Von der Leyen houdt een pleidooi voor maatregelen die gelden voor de hele EU, omdat het toedraaien van de gastoevoer naar één land effecten kan hebben op hele EU. Daarom pleit ze ook voor energie-solidariteit waarbij via het Europese pijplijnennetwerk gas gestuurd wordt naar de plekken waar het nodig is.

Alternatieve gasbronnen

Von der Leyen benadrukte nogmaals dat de EU hard werkt om af te kicken van fossiele brandstoffen en volop inzet op hernieuwbare energie, want “onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is de basis van al onze problemen”.

Intussen is Europa nog sterk afhankelijk van gas, en vooral gas uit Rusland, zo toont de huidige gascrisis aan. Om die afhankelijkheid af te bouwen, heeft de Europese Unie o.a. afspraken gemaakt met de VS om dit jaar nog 75 procent meer vloeibaar gas uit Amerika te importeren. Ook wordt met Israël en Egypte onderhandeld om via Israël Egyptisch gas naar Europa te verschepen. 

Daarnaast komt er 15 procent meer gas vanuit Noorwegen naar Europa en 90 procent meer vanuit Azerbeidzjan. “Zij zien dit als een kans om een nieuwe klant te winnen, door in het gat van Rusland te springen”, zo concludeerde Von der Leyen.

Stuurgroep

Premier Alexander De Croo stelt vast dat dat de neuzen in de energiediscussie steeds meer in dezelfde richting staan. "De discussie was nu veel consensueler dan tot nu toe het geval."

De Croo onthoudt van deze top vooral dat de Europese Commissie een energiestuurgroep in het leven gaat roepen.  "In die stuurgroep zullen experten worden samengebracht die op zeer frequente basis zullen samenzitten en coördinatie zullen doen", aldus De Croo. Dergelijke Europese coördinatie moet volgens De Croo "eenzijdige beslissingen, zoals Duitsland die gisteren nam, in de toekomst vermijden". 

Meest gelezen